Необходимостта от укриване на информация от властта, ефектът на публичната тайна върху публичността и археографията като метод за работа с архиви ще са сред акцентите в дискусия към изложбата „Картички и контрабанда“. Разговорът, озаглавен „По следите на едно банално озарение“, ще се състои на 21 април в галерия „Харта“, съобщават организаторите.
Участие в дебата ще вземат авторите Аарон Рот, Никола Стоянов, кураторът Христо Калоянов и журналистката и преводач Райна Маркова. Събитието ще започне с кратко въведение, представящо работата на артистите и куратора по експозицията и ще продължи към по-широката тема за негативния образ на историята вследствие от тактиките на укриване на държавната памет. Сред засегнатите теми ще бъдат тези за официалните водещи наративи, любопитството и параноята у изследователя при проследяване на загубените или оставени встрани следи, както и ролята на медиите и институциите на паметта в тези процеси, посочват организаторите.
Както писа БТА, „Картички и контрабанда" започва от изследването на случайно намерен архив от агенция „Митници", дирекция „Борба с наркотрафика" от периода 1975-1985 г. Служебните бележки, фотографии, негативи, справки и докладни записки маркират част от рутината на митническото дело, като проверка и регулация на транзита, както и дипломатическия образ, който митниците следва да поддържат пред международната общност. Според екипа на експозицията водещо е съмнението, че намерените архиви дават само частичен поглед към организирания „скрит транзит".
/ ГН