Kottarashky представя новия си музикален проект, наречен Kottarashky & The Preachers. Групата включва легендарни имена от софийската ъндърграунд сцена и прави силна заявка с дебютния си албум Reconstruction of Speech, разказва музикантът и продуцент Никола Груев-Kottarashky. 
Той е познат най-вече със съвременните си интерпретации на балканския фолклор, както и със сътрудничеството си със световноизвестния аниматор Теодор Ушев и музиката към номинирания за „Оскар“ филм „Сляпата Вайша“.
Към днешна дата групата е готов с 10 парчета, чисто нова музика и дебютен албум. Представянето му е на 25 април в камерната зала на Националния студентски дом.
„След 15 години експерименти, основно в балканския жанр, може би беше назрял моментът да пробвам нещо различно“, казва Груев. Допълва, че в новия проект отново се заиграва с микс от стилове, но този път те ни отвеждат по-скоро на запад.
Reconstruction of Speech стартира преди около две години като концептуален проект на Kottarashky, основан върху фрагменти от речи на велики оратори от близкото и по-далечното минало. Чрез семплиране на говора те се превръщат в певци, за сметка на смисъла на думите. „Беше замислен като метафора на съвременния, забързан свят, в който смисълът на речта често се губи, но в последствие зазвуча плашещо актуално, предвид приликите на днешния ден и някои исторически периоди, които си мислехме, че безвъзвратно сме загърбили“, казва музикантът.
В проекта „пеят“ личности като Чърчил, Кенеди, Ганди, а парчетата са стилово инспирирани от асоциациите, които съответната личност навява.
За проекта Груев започва да си сътрудничи с китариста Симеон Воев, брат на легендарния български музикант Димитър Воев и добре познат на публиката от групите „Нова генерация“ и „Абсолютно начинаещи“. Включва се и Ивайло Стефанов – клавишни. Първите четири песни са публикувани и следват две покани от фестивали. Така се ражда идеята да се превърнат в завършена формация. Към Kottarashky & The Preachers се присъединяват Владимир Василев (бивш барабанист и основател на „Анимационерите“) и Боян Златков-Епето (басист на група „Тъмно“)
/ДД