Лекарите от Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф.Иван Митев" съветват родителите да спазват задължителния имунизационен календар, а отлагането на ваксинация за децата да бъде само по медицински причини, след становище на компетентните специалисти. Това съобщиха от лечебното заведение в профила си във Фейсбук.
При пропуснати задължителни ваксини родителите да се обърнат към общопрактикуващия лекар за изготвяне на план за имунизация. Препоръчва се реимунизация на рисковите групи - бременни и родилки, допълниха от болницата.
В лечебното заведение инфекцията беше доказана при две деца на възраст под една година, посочиха още от болницата. Коклюш е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушнокапков път. Основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите, но може да засяга и възрастни. Инкубационният период е една-две седмици след заразяването.
Клиничната картина се характеризира със суха кашлица, която постепенно се засилва, придружена от отпадналост и повишена телесна температура. Кашлицата придобива пристъпен характер с трудност за овладяване.
По-рано днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи за две починали бебета след заразяване с коклюш. От началото на годината до днес случаите на болни от коклюш в България са 205, добави той.