Три са кандидатите да извършат очакваните от всички русенци ларвицидно пръскане срещу комари, научи „Утро“. Оферти по обявената от здравното министерство са подали „Д.Д.Д.-1“ ООД - София, „Фаворит ДДД Сървиз“ ООД - Варна и консорциум „Дезинсекция 2024“ ДЗЗД, включващ 6 компании, сред които и „Санси“ ООД - Русе.
В последните години пръсканията в Русенско се правят от „Санси“ ООД. Сега за първи път обаче изпълнители се търсят не по области, а за 5 големи региона, на които е разделена цялата страна. Този за Русе обхваща още Варна, Добрич, Разград, Силистра и Шумен, което е цяла Североизточна България. Което обяснява защо регионалният лидер в бранша „Санси“ се е обединил с още пет фирми, за да се състезава за обществената поръчка на стойност 2,5 млн. лева.
Пръсканията на влажните биотопи, където се излюпват яйцата и порастват ларвите, са най-ефективният метод за овладяване на популацията от комари. Какво се случва ако закъснеят, знаем много добре по опита от миналото лято, когато кръвопийците се бяха превърнали в истинска напаст.      

За съжаление по всичко изглежда, че това лято ситуацията ще се повтори. Най-подходящото за пръсканията време вече отминава, а тепърва офертите ще се преглеждат за съответствие с условията, след което ще се отворят ценовите оферти и ще се направи класиране. След което има задължително изчакване заради възможно обжалване.
Дори при максимална експедитивност на чиновниците от здравното министерство договор с изпълнител няма да е налице по-рано от края на май. А администрацията най-често не бърза, особено при липса на редовно правителство, така че е много вероятно това да се случи чак през юни или юли. Когато освен ларвите ще са пораснали до възрастни кръвожадни екземпляри.