Осемнадесет ученици от различни училища в страната постигнаха най-високи резултати в националния кръг на престижното международно състезание по английски език Kangaroo Global Linguistics. Талантливите деца ще имат възможност да докажат високите си познания на международния кръг, който ще се проведе през есента, съобщават от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България.
Националният кръг на Kangaroo Global Linguistics се проведе в гр. Кърджали. Победителите във втория кръг ще бъдат официално наградени по време на най-голямото събитие за учители по английски език в България - Cambridge Day, който тази година ще се проведе на 11 май в гр. София. 
“Българските ученици традиционно показват изключително добри познания по английски език в състезанието Kangaroo Global Linguistics. Именно те са най-силният ни мотиватор да продължаваме да организираме ежегодно надпреварата и да предаваме към тях стимула да надграждат познанията си непрестанно. В България има много талантливи деца с невероятни възможности. Очакваме тази година отново да имаме повод за гордост на финалния кръг и нашите ученици да се приберат с медали. Вярваме, че чуждите езици са прозорец към света, а те са широко отворени за много от тях”, коментира Владимир Колев, председател на управителния съвет на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. 
Първите места в различните нива завоюваха Кристиян Александров от 138 СУЗИЕ “Проф. Васил Златарски”, гр. София; Мира Косева от 128 СУ “Алберт Айнщайн”; Александра Гецова от 51 СУ “Елисавета Багряна”, гр. София; Марилена Стивактаки от ЧОУ “Елин Пелин”, гр. Стара Загора; Георги Димитров от СУ “Отец Паисий”, гр. Самоков и Пламена Шошева от 93 СУ “Александър Теодоров-Балан”.
Резултатите от проведения национален кръг могат да бъдат открити на сайта на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. 
Асоциацията на Кеймбридж училищата в България е създадена от издателство КЛЕТ България ООД, представител на Cambridge University Press, като доброволно обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език. Асоциацията е организатор на най-голямото състезание по английски език Kangaroo Global linguistics, като до момента през него са преминали над 100 000 ученици. В асоциацията членуват над 130 от най-добрите училища у нас, като тя е пример е пример за изключително успешното сътрудничество между университетско издателство и училищно сдружение.
/ЙВЛ