Над 1400 от 2200 училища в страната са се включили в програмата за финансиране на спорт и изкуства в училищата, по която може да се подпомага и обучението по шахмат, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев по време на кръгла маса за шахмата, организирана от Столичната община, съобщиха от пресцентъра на ПП.
Кръглата маса „Значението на шахмата за детското развитие“ е по инициатива на народния представител Нели Димитрова и общинските съветници Цветелина Заркин, Димитър Шалъфов, както и Богомил Петков, член на Управителния съвет на Българската спортна федерация по шахмат и Калоян Пеев, вице-републикански шампион по шах, които са от „Продължаваме промяната“, става ясно от съобщението.
В срещата участие взе и председателят на Столичния общинския съвет Цветомир Петров. 
Целта на дискусията беше учители, ръководители на шахматни клубове и други заинтересовани страни да обсъдят какви политически действия могат да се предприемат на национално и местно ниво, за да стане атрактивна и достъпна извънкласната дейност по шахмат в училищата.
Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от подпомагане на шахмата в училище от страна на държавата и Общината, осигуряване на финансиране и помещения за детския шахмат. 
Според Асен Василев необходимите средства могат да се осигурят ако има активност от страна на спортните клубове и  федерации в шахмата, както и на директорите на училища. Общинските съветници и депутатите от „Продължаваме промяната“ поеха ангажимент да подготвят необходимите законодателни и нормативни документи, както и общински програми за насърчаване на този вид спорт сред подрастващите, тъй като според научни доказателства подпомага интелектуалното развитие на децата, учи ги на търпение и толерантност и намалява агресията.   
В края на юли 2023 година от Министерството на образованието предложиха промени в учебните програми по общообразователните учебни предмети от първи до десети клас.
Сред тях бяха промени във всички учебни програми по физическо възпитание и спорт от първи до 12-и клас, насочени към прецизиране на учебното съдържание, съобразно наличната материалната база, двигателните умения и способности на учениците. Разширява се обхватът на възможните избираеми области по физическо възпитание и спорт, например - шахмат и ракетни спортове.