Геологическият институт при Българската академия на науките (БАН) по традиция ще отбележи тържествено международния Ден на Земята. Тази година институтът организира кино ден, посветен на част от най-интересните природни явления, свързани с геологията, съобщават от Българската академия на науките.
Отбелязването на празника ще се състои в кино “Одеон“ на 22 април. Събитието е организирано със съдействието и медийното партньорство на Българската национална телевизия.
В допълнение на кино програмата ще бъдат представени кратки научни лекции, колекция от геоложки образци, информационни материали и интересни занимания с оптичен микроскоп и геоложка лупа, които ще запознаят малки и големи с увлекателния свят на геологията, отбелязват от БАН.
Очаква се участие в откриването на Деня на Земята в кино Одеон да вземат проф. Ирена Пейчева – ръководител на секция “Геохимия и петрология” в Геологическия институт;  доц. Калин Найденов от секция по Геотектоника и Регионална геология на института, както и ас. Бойка Михайлова от секция “Хидрогеология”, които ще изнесат и кратки научни лекции.
Предвидената филмова програма, която ще се излъчи, е разпределна в следните тематични блокове: “Природни забележителности от България“; “Бележити български геолози”; “Геоложки процеси и (под)земни форми”; “Нaдалече и нависоко: експедиции до Антарктида и Еверест”, които ще бъдат излъчени последователно.
/ЙВЛ