Кметовете на общините Поморие и Айтос обявиха за неучебен ден за училищата и детските градини - 2 май. Така почивните дни за децата и учениците ще са от 1 до 6 май, включително.
Решението на кмета на Айтос е съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, според който кметовете на общини могат да обявяват до три календарни дни за неучебни в рамките на една учебна година, на територията на общината, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.
Втори май ще е неучебен ден и във всички училища на територията на община Поморие. Няма да има нужда да бъдат извинявани и отсъствията на децата в предучилищните групи в детските градини, посочиха от Община Поморие.
Предстоят едни от най-големите християнски празници – Великден и Гергьовден. Това са дни, наситени с различни културни мероприятия, с възможности за семейни екскурзии и почивки. Нека жителите на Поморие имат повече време, за да бъдат заедно с децата си и да планират по-отрано как ще прекарат тези светли празнични дни си със семействата си, обоснова решението си кметът Иван Алексиев.
Вчера кметът на Бургас Димитър Николов също обяви 2 май за неучебен ден в града. Той съобщи за заповедта в страницата си във Фейсбук.

Неучебен ден за учениците на 2 май ще бъдe и в градовете Благоевград, Димитровград, Ловеч, Плевен, Русе, Самоков, София, Смолян, Стара Загора, Троян, Хасково.