С празничен концерт тази вечер Общинският културен институт – Дом на културата (ОКИ – ДК) „Средец“ отбеляза своята 50-а годишнина. 
Събитието бе открито от танцовия ансамбъл „Средец“. В концерта участваха още представители от вокална студия „Дъга“, танцов ансамбъл „Здравец“, детска танцова група „Алиса“, балетна школа „Маша Илиева“ и Клуб по спортни танци с ръководител Симеон Симеонов.
„С огромно вълнение, за мен е чест и удоволствие да връча най-престижното отличие на Съюза на музикалните и танцови дейци в България – „Златна лира", за високите художествено-творчески постижения и по повод юбилея на Общинския културен институт – Дом на културата „Средец", каза по време на празничния концерт председателят на съюза Станислав Почекански.
Наградата той връчи на директора на ОКИ – ДК „Средец“ Лилия Тошева. „С огромна чест приемам тази награда. Това е награда за всички, които в продължение на 50 години работиха и твориха и превърнаха това място в притегателен център за поколение столичани“, отбеляза Тошева.
„Винаги, когато празнуваме място, където културата живее, празникът става много, много по-голям“, каза Мирослав Боршош, председател на комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет.
По думите му има нещо нередно в страната ни – това, че продължаваме да се борим за културата ни, че не е естествен процес. И това място е място за тази борба, смята Боршош.
„Виждам много родители. Аз много се гордея с вас, че водите децата си в този дом, че не отказахте мечтата им, че тя е възможна в едно време, когато младите хора избират други професии, които са много по-добре платени, където правят кариера. Защото в изкуството и в културата още е трудно. Но е най-красивото място“, посочи той. Допълни: „Заедно с госпожа Фандъкова му бяхме осигурили достатъчно средства и проект да бъде ремонтиран, за да стане и да изглежда така, както заслужава. За съжаление, този проект беше спрян, но ние няма да се откажем“, каза още Мирослав Боршош.
Общинският културен институт - Дом на културата „Средец" има 14 художествено-творчески състава в областите музика, литература, театър и пърформативни изкуства, танц, изобразително изкуство, в които към момента участват над 460 души от различни възрастови групи.