За пореден път политическите сили в Русе не успяха да се споразумеят за ръководството на Районната избирателна комисия /РИК/ и то ще бъде назначено до 19 април от Централната избирателна комисия. За първи път обаче разговорите не просто пренебрегнаха взаимното уважение, а го зачеркнаха и тон за това даде депутатът от „Възраждане“ Златан Златанов.
 Разпределението на местата на парламентарно представените политически сили в РИК е следното: ГЕРБ-СДС - 4 членове, ПП-ДБ - 3 членове, ДПС и „Възраждане“ - по 2 членове, „БСП за България“ и ИТН - по 1 член. Препъникамъкът на свиканите вчера от областния управител Данаил ковачев консултации се оказа председателският пост.
От най-голямата формация ГЕРБ-СДС поискаха да имат един заместник-председател в лицето на Стела Стоилова. За членове бяха издигнати Миглена Ангелова, Борислав Жечев и Стефан Донев.
ПП-ДБ предложиха за секретар Иван Дойнов и членове Бранимир Стефанов и Стефан Бонев.
От ДПС поискаха Шейнур Еюб да бъде заместник-председател, а член да е Есин Вейсалова-Митева. 
„Възраждане“ настояваха председателския пост да се даде на Лиляна Владимирова, а за член предложиха Димитър Димитров. 
„БСП за България“ издигнаха Милена Хинкова за председател. 
От „Има такъв народ“ за заместник-председател беше издигната Ина Райчева.
Така се оказа, че има две предложения за председател - на „Възраждане“ и на „БСП за България“, три за заместник-председател и едно за секретар. По предложение на Валентин Колев от ГЕРБ-СДС бе прието РИК да е с четирима заместник-председатели. Изборът на председател обаче блокира консултациите, тъй като „Възраждане“ бяха категорични, че не желаят да имат зам..председател и няма да отстъпят. Единственият компромис за тях бил да получат в замяна секретарското място. Единствената заявка за този пост беше на ПП-ДБ бяха дали заявка за секретар.
В крайна сметка всички се обединиха около трите имена за заместник-председатели, но липсата на съгласие за председател и секретар доведе до поредното служебна назначаване на ръководството на РИК. Председател вероятно отново ще бъде Милена Хинкова, но вчерашните нападки от страна на „Възраждане“ като че ли очертаха профила на предстоящата предизборна кампания.
„Събрахме се с цел да постигнем резултат, а не да слушаме изказвания, които меко казано не бяха на мястото си“. Това заяви след консултациите областният управител Данаил Ковачев, чиито призиви за диалог по кандидатурите, а не за политически изказвания, бяха демонстративно пренебрегнати.