Служители на областната дирекция на МВР в Русе задържаха при акция петима мъже за извършвани кражби на горива от товарни автомобили в Русенско и съседни области. Целенасочените действия на криминалистите по разследването на престъпната дейност на лицата са започнали след регистрирани няколко подобни случая в региона. Така на 6 април те са установени и задържани, след поредното посегателство на територията на РУ – Бяла, когато малко след 6 часа полицейски служители са установили кражба от два тира, паркирани успоредно, в пътно уширение при авариен изход на главния път I-5 / Русе - Бяла, където е забелязан и тъмен автомобил с чужди регистрационни номера да напуска мястото.

Около товарните композиции униформените са открили пластмасови туби и маркуч в близост до резервоара на единия влекач, като резервоарите му били с отворени капачки, а до тубите имало петно със специфичен мирис на дизелово гориво. Установена е и липсата на около 500 литра дизел от возилото. В резултат на последвалите незабавни действия, във вилна зона „10-ти километър“ край Русе, служителите на ОДМВР – Русе са установили и задържали  5 лица – от гр. Русе, с. Николово и с. Просена, на възраст 28, 27, 52, 42, и 31 г.

При извършените процесуално-следствени действия - множество претърсвания и изземвания от адреси и автомобили, собственост и ползвани от мъжете, са намерени туби с дизелово гориво; маркучи; голям брой регистрационни табели за автомобили, както български, така и чуждестранни; наркотични вещества – около 3 грама метамфетамин; мобилни телефони; автомобилът, с който е извършена последната кражба; ловна пушка 12 калибър, с преправена скъсена цев, около 30 боеприпаси; вещи и инструменти, обект на кражби по предишни случаи, регистрирани и разследвани по досъдебни производства на ОДМВР - Русе и съседни областни дирекции.

По образуваното досъдебно производство, за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3 и т. 4 от НК, на три от лицата са повдигнати обвинения и са задържани за срок до 72 часа от прокуратурата. Работата по разследването на престъпната дейност продължава. Изяснява се съпричастността им към над 10 случая, регистрирани на територията на ОДМВР – Русе, както и в съседни областни дирекции.