Най-новата болница „Медика Русе“ официално е заявила намерението си да купи цялата сграда на бившата Трета поликлиника. В предложението до Общината частната болница с управител д-р Кирил Панайотов, който е и общински съветник от ГЕРБ, е декларирала, че ще запази лекарските кабинети в общинската част на имота и че техните наематели ще си останат там.
Намерението на „Медика Русе“, която в момента също е наемател в сградата на бившата Трета поликлиника, очевидно съвпада с опцията капиталът на ДКЦ-2 да се увеличи чрез апортиране в него на общинската част и да се приватизира като цяло. Другият вариант предвижда реална делба, която да позволи общинската част да остане самостоятелна и лекарските кабинети, както досега, да продължат да се отдават под наем от Общината на джипитата и специалистите. 
Предварителните разговори и срещи ясно показват, че Общината е изправена пред дилемата кой вариант да избере.
Решението предстои да бъде взето на юнската сесия, а в докладната на кмета Пламен Стоилов фигурират и двата варианта. Това означава, че изборът ще зависи от доминиращите нагласи в местния парламент.
През май темата вече беше обсъдена със заинтересованите страни. Тогава „Медика Русе“ все още не беше направила официалното си предложение, но д-р Панайотов не скри намеренията си, а пък лекарите наематели на общинските кабинети категорично заявиха, че желаят да запазят самостоятелността си. Въпреки че д-р Панайотов ги увери, че частната болница няма интерес да ги гони или да ги притиска с наемите. Една част от съветниците тогава ги подкрепиха, други пък защитиха тезата, че Русе има нужда от сериозен инвеститор.
Сега, когато намеренията на частната болница са на масата, общинският съветник от БСП Пенчо Милков коментира, че „Медика Русе“ предлага 10 пъти по-ниски наеми за кабинетите. Въпреки това обаче Милков смята, че е по-добре да се приватизира само ДКЦ-2, а другата част да си остане на Общината.
И преди, и сега кметът Пламен Стоилов коментира, че Общината по-скоро е за варианта да се направи реална делба, ДКЦ-2 да се приватизира, а в общинската част лекарските практики да останат наематели. Няма да съм този, който ще тръгне срещу интересите на 36 лекарски практики, най-добре би било двете страни да се споразумеят, но засега не съм информиран това да се е случило, каза кметът. А понеже и съветниците са на различни мнения, той внася в Общинския съвет и двата варианта.
Наши сондажи показаха, че групите в местния парламент все още нямат официално мнение по въпроса. Нагласите обаче със сигурност ще проличат на дебатите в постоянните комисии.