Спектакълът „Пиано и балет – тракийски танци от Петко Стайнов“ ще бъде представен в Съюза на архитектите тази вечер, съобщават от Нов български университет (НБУ).
Студенти и преподаватели се събират на една сцена, а в програмата звучи музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров. Спектакълът обединява три вида сценични изкуства – музика, вокално пеене и танц. Изграден е от две части - едната включва произведения на Димитър Ненов и Панчо Владигеров, а другата е балетно-танцова интерпретация на „Тракийски танци“ по музика на Петко Стайнов, с хореограф доц. д-р Анна Пампулова, преподавател в департамент „Театър“ на НБУ. На 29 април, Международния ден на балета, тя ще отбележи 30 години творческа дейност и личен юбилей с балетна гала във Варна с участието на гостуващи солисти, балета на Държавна опера Варна и дипломанти от департамент „Театър“ на НБУ.
„Колкото повече навлизах в изследването на музиката, колкото повече се свързвах с движението, дишането, диханието, експресията в музиката на Петко Стайнов, „Тракийски танци", толкова повече в мен се запалваше пламък, който е повече от танцуване, нещо повече от изживяване", казва доц. д-р Анна Пампулова. „Понеже музиката е на високо ниво, искаше ми се респектиращ да бъде и танцът. Има танцуване, много танцуване в съвременен стил“, допълва тя.
Проектът стъпва на транскрипция за пиано на четири ръце, създадена от пианиста проф. Ромео Смилков, който заедно с Велислава Стоянова и Мартин Дафинов участват в концерта за пиано.
В танцовите изпълнения участват Яница Шопова, Михаел Гергинов, преподаватели по танц към департамент „Театър“, НБУ, студенти и дипломанти от модул „Танцов театър“, НБУ: Мария Игнатова, Ксения Бакалова, Марина Хараламбова, Мила Новакова.
Костюмите за спектакъла са създадени от Елизабет Михайлова.
Проектът се реализира с подкрепата на департамент „Театър“ на НБУ, фондация „Петко Груев Стайнов“ и столична програма „Култура“.
/ ГН