Следващата седмица собствениците на акциите на „Мадара България пропърти фонд” ще станат ясни. Това каза Тим Чадуик, председател на борда на директорите на компанията, която възнамерява да строи ваканционен комплекс в Карадере пред Нова телевизия.

Припомняме, че се очаква нов ваканционен комплекс да бъде построен в община Бяла. Инвеститорът "Мадара Юръп" АД ще вложи над 100 млн. лева в проекта Black Sea Gardens в местността Карадере. Проектът беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика с мащабите си.

От Министерския съвет преди два дни обявиха, че инвеститорът е получил одобрение за издаване на сертификат за инвестиция клас А за изграждането на комплекса. Според „Зелените“ обаче случаят е изключително скандален, защото става въпрос за офшорна компания, регистрирана на остров Джърси, а проектът няма оценка за съвместимост с "Натура 2000" и екологична оценка.

На въпрос защо собствениците на компанията са само офшорни компании и имат ли офис в България, Тим Чадуик отговори, че „когато става въпрос за голямо дружество, всеки акционер е прозрачен и може да бъде проверен от властите“. Собствениците били групи от международни инвеститори и тъй като не са българи, било нормално да са офшорни компании, защото това значи „извън граници”.

"Тъй като по закон сме длъжни да имаме български представител в борда на директорите, Людмил Гачев присъства там. Той е независим директор”, обясни Чадуик.

Справка в Търговския регистър показва, че собственик на „Мадара юръп“ АД е Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид, чуждестранно юридическо лице, регистрирано в Малта.

Попитан къде се намира техният офис, Чадуик отговори, че лично той живее в Лондон, но в България компанията има доста служители, които ще работят по проекта на място. По повод съобщенията от правителството, че не е направена екооценка на проекта, представителят на инвеститорите заяви, че тази процедура ще продължи шест месеца.

На въпрос с кой министър контактуват, за да бъде одобрен този проект на правителствено заседание, той отговори, че контактуват с всички, които са отговорни за Карадере. „Контактуваме с много министри”, заяви Чадуик и допълни, че няма да споменава имена. „Защо всеки мисли, че тук има нещо гнило, това е международен проект“, заяви той.

Запитан за конкретни имена – министрите на инвестиционното проектиране Иван Данов и на икономиката Драгомир Стойнев, той потвърди контактите, но отрече да познава премиера Пламен Орешарски. Тим Чадуик отрече да познава лидера на БСП Сергей Станишев и съпругата му. „Никога не съм се срещал с него”, каза той. По думите му братът на Сергей Станишев – Георгий Станишев, през 2008 г. е излязъл от проекта.

„Работим по този проект осем години, виждаме как се сменят правителства, а това, което искаме да направим, е да инвестираме в един прекрасен проект”, каза той и допълни, че е контактувал с толкова много политици, че не помни имена.

„20% от земята ще бъде застроена, но това зависи от екооценката“, твърди Чадуик.

Председателят на Комисията по околната среда и водите Петър Курумбашев каза пред bTV, че проектът трябва да мине екологична оценка и ако тя е отрицателна, той не продължава и изобщо няма да се стигне до разрешително за строеж.

Той обясни, че даването на разрешение на инвеститор от клас А в никакъв случай не давало гаранции, че автоматично след това той ще получи някакви привилегии по отношение на екологичната оценка или в законодателството.

Депутатът припомни, че е внесено предложение да бъде създаден Национален парк "Българско Черноморие", прието през юли 2013 г. от парламента. Ако част от спорната територия бъде обявена за парк, там защитата е още по-висока. Георгий Станишев няма нищо общо с проекта в Карадере, заяви Курумбашев.

Според съобщение на екоминистерството меморандумът за разбирателство за инвестиционния проект не дава реален старт на инвестицията, а проектът все още е в идейна фаза. От там уточняват, че намерението на дружеството не засяга защитени територии по смисъла на Закона за защитените територии, но попада в границите на защитени зони от мрежата "Натура 2000".

За одобряването на инвестиционния проект и издаване на последващи разрешителни документи по реда на Закона за устройство на територията е необходимо да е проведена и процедура по екооценка, допълват от МОСВ.