Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ ще бъде представен във Варна на 15 юни в рамките на програмата „Интермецо“ на тазгодишните издания на театралния и музикалния фестивал „Варненско лято“, съобщават организаторите от „Виафест“. В него участва сина на Чарли Чаплин - Юджийн Чаплин.
В мултимедийния спектакъл звучат най-известни филмови музикални композиции на великия кино творец, в изпълнение на два рояла от Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе. В света на киното двамата музиканти са познати като едни от най-добрите оркестратори и автори на аранжименти, като Бентюс е отличен и с наградата „Грами“.
Юджийн Чаплин въвежда зрителите в историята на музикалните творби и споделя лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното наследство на своя баща. Под звуците на двата рояла се прожектират знакови сцени от филмите и живота на една от най-забележителните личности в киното на ХХ век, посочват още от екипа на театралния фестивал.
Оттам припомнят, че Чарли Чаплин е композитор в своите шедьоври „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Треска за злато“ и „Светлините на рампата“, които не биха били така въздействащи без музиката, която ги съпровожда. За оригиналната си музика към филма „Светлините на рампата“ той получава наградата „Оскар“.
„Чаплин пианисимо“ ще бъде във Варна след концерти в София на 10 юни и Пловдив на 12 юни. Спектакълът е на английски език със субтитри на български език. В края му зрителите ще могат да се срещнат с тримата изпълнители, съобщават още организаторите.