Красимир Минчев – бивш посланик на България в Украйна, кметът на Шумен проф. Христо Христов и областният управител проф. Добромир Добрев бяха на виртуалното откриване на изложбата „70 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в Националния пресклуб в Шумен, в която са включени снимки и документи от архивите на БТА.
„Много трудности бяха срещнати по време на подготовката за присъединяването на България в НАТО. Не съм участвал в нея, тогава бях  военен, военновъздушен и военноморски аташе на България в Украйна. Беше ми беше интересно, че ние изпълнявахме плана за действия за членство, а нашите украински колеги, военни, ни наблюдаваха със смесени чувства, защото тогава в Украйна беше все още беше много проблематично да бъде член на НАТО и голяма част от самите украинци, повече от 80 процента, бяха против членството в НАТО и смятаха, че е структура, която заплашва мира и сигурността. Виждате сега, че те се увериха, че не НАТО е заплашващата страна“, заяви Красимир Минчев, който е и полковник от резерва, работил над 30 години в системата на Българската армия. 
„Нашите колеги, офицерите и сержантите, сега имат възможност да развиват своите умения в сътрудничество с армиите на другите страни от Алианса, имат възможност да участват в съвместни учения, да организират брифинги и срещи, в които те усъвършенстват своите навици и умения за съвместни действия и това е важно, защото те получават увереност в защитата на своята страна. Ние трудно можем да оценим това, което ни допринесе членството в НАТО, вече 20 години“, допълни Минчев и поздрави всички негови колеги с годишнината от членството на България в Алианса.