Изложба с творби на третокласници и четвъртокласници от Четвърто основно училище "Проф. Джон Атанасов" в София беше открита днес в централното фоайе на Българската академия на науките (БАН). Тя включва детски творби - рисунки и макети от конкурса, който се състоя в училището след показването на фотоизложбата "Новият телескоп".
Експозицията е съвместна инициатива на училището, на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и на Българската академия на науките. 
Ние сме възхитени от въображението, което сте вложили, и от това как си представяте света и вселената, слънчевата система и ролята на човека във вселената - като изследовател и астронавт, който проправя пътя на човечеството към другите светове, каза директорът на Института по астрономия с НАО-БАН проф. д-р Евгени Семков. Той отбеляза, че изложбата е в резултат на сътрудничеството на института с училището "Проф. Джон Атанасов" и вече е имало среща на учениците с астрономи. 
Фотоизложбата "Новият телескоп" беше открита през октомври 2023 г. и съдържаше първите изображения, направени с новия 1,5-метров телескоп в НАО-Рожен от астронома Милен Минев, припомни проф. Семков. Той каза на учениците, че много ще се радва, ако те решат да се занимават с наука, както и в бъдеще дойдат да работят в астрономическата обсерватория на БАН. 
Заместник-председателят на БАН чл.-кор. проф. д-р Стефан Хаджитодоров също поздрави учениците и отбеляза, че от рисунките и макетите, свързани с представите им за слънчевата система и за вселената, цялото фоайе на БАН е грейнало. "То грейна със светлината на вашия талант и труд, със светлината на вашето въображение и най-вече от фантазията, която всеки от вас е отключил, когато е видял изложбата "Новият телескоп", каза проф. Хаджитодоров. Той се обърна към децата с думите, че всеки един човек е една вселена и че ще откриват това във времето напред. "Когато откривате тази вселена - на човешката същност и на човешката душа, искам да ви отправя един малък съвет - вслушвайте се в съветите на вашите учители и родители", посъветва децата заместник-председателят на Българската академия на науките. Той им пожела да овладяват знания, които ще им помогнат да разберат явленията и процесите в света, за да бъдат пълноценни хора, а вероятно и учени. 
БАН е храмът на науката в България и за мен е изключителна чест и привилегия, както и за моите колеги, и ученици, че днес сме тук и че отворихте сърцата си за нас, каза директорът на Четвърто основно училище "Проф. Джон Атанасов" Таня Груева. Тя пожела на учениците: колкото необятна е вселената, толкова големи да са и мечтите им, както и да направят космически скокове за науката на България.