Горски служители на Държавното ловно стопанство (ДЛС) „Росица“ в град Севлиево изнесоха беседа и обозначиха дървесните видове в двора на Основно училище (ОУ) „Стефан Пешев” в град Севлиево, заедно с ученици от училището. Това съобщиха от пресцентъра на Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП)-Габрово. 
Мероприятието е част от събитията по случай празника на българската гора и професионален празник на горските служители „Седмица на гората“. Тази година празникът на лесовъдската колегия е под мотото „Гората е живот и… обща отговорност“ и затова инициативите за неговото отбелязване са насочени към приобщаване на обществото към мисията по опазване на българската гора и нейните обитатели, посочват от предприятието.
Директорът на ДЛС „Росица“-Севлиево инж. Иван Степанов и негови колеги от стопанството изнесоха подробна беседа пред учениците от севлиевското училище относно видовете дървета, отличителните им белези, какво ги прави ценни, как се възобновяват, откъде произхождат, в какви условия се развива най-добре и др. За целта те обозначиха всички дървета в двора на училището с българското и латинското наименование на съответния дървесен вид. Любознателните ученици показаха огромен интерес и активно участваха в дейностите, което според лесовъдите от стопанството е сигурен знак, че ще станат добри природолюбители, допълват от СЦДП-Габрово.
Този тип срещи между лесовъди и ученици са традиционни и се състоят всяка година като част от програмата за отбелязване на „Седмица на гората“, която тази година включва и награждаване на рисунки и присъждане на специалната награда на ДЛС „Росица”-Севлиево на 2 април от конкурса, организиран от Община Севлиево, за рисунка на тема: „Видовете дървета в българската гора”.
На 4 април в местността Лъгът, съвместно със служители на Централното управление на СЦДП-Габрово, ще има занимания по горска педагогика с деца на пет и шестгодишна възраст от Детска градина „Калина” в гр. Трявна, както и с ученици от четвърти до осми клас, живеещи в SOS Детски селища България в гр. Трявна. На 5 април работници и служители от стопанството ще извършат почистване около беседки и обособени кътчета за отдих в горски територии, стопанисвани от ДЛС „Росица”-Севлиево, информират още от СЦДП-Габрово. 
Северноцентрално държавно предприятие стопанисва държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. Горските и ловни стопанства в тях също са подготвили мащабна програма за отбелязване на традиционния празник на българската гора и лесовъдите. Общо 34 са планираните мероприятия в обхвата на СЦДП-Габрово, които включват дейности по залесяване, почистване на горски територии, конкурси за детски рисунки, беседи, както и забавни образователни занимания по горска педагогика за деца и ученици, свързани с опознаване на гората и лесовъдската професия, сочи справка на сайта на предприятието.