С тържествен концерт и конференция в София ще бъдат отбелязани днес 20 години България в НАТО, съобщи правителствената пресслужба.
В годината, в която отбелязваме 75 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО, България чества 20 години от присъединяването си към най-успешния политически и военен съюз в света. Като семейство на споделени ценности, днес НАТО гарантира мира и сигурността на 32 страни членки и на над един милиард  граждани, посочват от Министерския съвет (МС).
Днес се навършват 20 години от връчването (2004 г.) във Вашингтон, САЩ, от министър-председателя Симеон Сакскобургготски на ратификационния документ за присъединяване на България към НАТО, на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, който го приема от името на САЩ - страната депозитар на договора. Договорът е ратифициран от Народното събрание на 18 март 2004 г. и същия ден е публикуван в "Държавен вестник", показва информация на отдел "Справочна" на БТА.
На 29 март 2004 г. България, заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения официално се присъединява към алианса. Това е ключов исторически момент, защото НАТО предоставя най-значимите гаранции за нашата независимост, суверенитет и териториална цялост, като допринася за свободното и демократично развитие на страната ни. Единството на алианса и силната трансатлантическа връзка са важни предпоставки за бъдещето и просперитета на съюзниците, защото през годините доказахме, че само заедно можем да се справим с кризите, предизвикателствата и заплахите пред сигурността, посочват от МС.
Под егидата на правителството днес Дипломатическият институт към министъра на външните работи, съвместно с Информационния център на Министерство на отбраната, Атлантическия клуб в България и Софийския форум за сигурност организират в Централния военен клуб национална конференция на тема „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Форумът е от 9:30 до 17:00 ч. под егидата на българското правителство. 
Отбелязването на годишнината ще продължи с тържествен концерт „20 години България в НАТО“, организиран от МО и МВнР, който ще се състои от 18.00 ч. на пл. „Княз Александър I“. В него ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и изпълнители от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE). Концертът ще бъде открит със съвместно изпълнение на химна на България и химна на НАТО. 
Гражданите, които желаят да наблюдават концерта, ще бъдат допускани през пунктове за проверка, разположени на  ул. „Княз Александър I“ до Българската народна банка; на бул. „Цар Освободител“ между БНБ и административната сграда на Народното събрание и на ул. „Дякон Игнатий“ до Българската банка за развитие, информираха от Министерството на отбраната.
В одобрената от Министерския съвет "Национална програма с инициативи за отбелязване през 2024 г. на 20-ата годишнина от присъединяването на Република България към НАТО" са предвидени голям брой и разнообразни събития - конференции, изложби, дни на отворени врати, спортни събития - които ще се състоят през цялата година. От 2 до 4 април Военната академия "Георги Стойков Раковски" организира международната конференция "20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България.".
Членството в НАТО ни прави сигурни, каза вчера министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев в приветствието си на откриването на изложбата на Националния военноисторически музей „Българската армия – 20 години част от НАТО“. По думите му в изминалите над 25 години много хора са работили изключително интензивно, усилено и в трудна обстановка, за да може България да се подготви за членство в НАТО и днес да се развива като достоен член на този най-мощен военнополитически съюз.