"Има такъв народ" (ИТН) върна третия мандат за съставяне на правителство неизпълнен, веднага след като го получи от президента Румен Радев. Така вече е ясно, че ще има предсрочни парламентарни избори.
Вчера „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) получи втория мандат за съставяне на правителство от президента и също го върна веднага неизпълнен. Ден по-рано парламентът реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключва неуспешно.
Държавният глава започна днес срещи с потенциални служебни премиери. Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.
Потенциални служебни министър-председатели
Румен Радев се срещна днес с трима от възможните служебни премиери - председателя на Народното събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев.
Не е добра идея БНБ да се въвлича в политическия процес, каза управителят ѝ Димитър Радев пред журналисти след срещата му с президента. Това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време, смята той.
По думите му има и редица правни причини. Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори, е, че има и колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са изрично дефинирани в договора за функционирането на ЕС, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са много експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности, обясни Димитър Радев. Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка. Етичният кодекс там изрично посочва, че управителят трябва да избягва каквото и да е участие в политическия процес и също така да прави опити да взема публични позиции извън тази на управител, коментира Радев. Управителят на БНБ обясни, че това до голяма степен се отнася и за неговите заместници.
Росен Желязков и Димитър Главчев не говориха пред медиите след срещите.
Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по рано днес. Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво, коментира Борисов.
"Имам един говорител по темата и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е искал, и той ми е благодарил", отговори Борисов, попитан какво ще стане със служебния министър-председател и възможна ли е конституционна криза.
Надявам се, че сега в разговорите между президента и служебните премиери всеки един потенциален кандидат ще поеме отговорността, отбеляза съпредседателят на парламентарната група (ПГ) на ПП-ДБ Кирил Петков. Според него тук не е въпрос само на желание – и ставаш служебен премиер, тук е въпрос и на отговорност.
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет. Според него това е една от "бомбите", заложени в управлението на България оттук насетне от „големите конституционни специалисти“ от ПП – ДБ. Костадинов коментира, че министър-председателят ще бъде избран от президента, само че от списък, който вече е съставен от ГЕРБ и ДПС.
Относно призива на Борисов следващият премиер да не бъде Главчев или Желязков, председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова коментира, че той ги изненадва с това изказване. Когато ГЕРБ подкрепиха тези промени в Конституцията, знаеха, че двамата са от ГЕРБ и са на тези позиции и в този списък. Тя не очаква конституционна криза.
Отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и министър-председател да бъде избран, е на управляващата "сглобка", каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. По думите му отговорността е най-вече на ПП-ДБ, „които участваха в този процес, одобрявали са имената, които трябва да бъдат дадени, одобрили са начина, по който се избират служебни кабинети“. Каквото и да се случва, вината е тяхна, смята той. По думите му ГЕРБ са сключили сделка с ПП-ДБ и са оставили техните юристи да ръководят процеса в промените. „Христо Иванов практически избра служебен кабинет на ГЕРБ“, смята Йорданов. Би могло да се получи и конституционна криза, смята Тошко Йорданов.
Кога ще бъдат изборите
Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок, гласи Конституцията.
Вчера Кирил Петков отправи молба към президента изборите да бъдат съчетани "две в едно" (заедно с изборите за европейски парламент - бел.ред.), а Румен Радев посочи, че е твърде късно за такава молба. 
Отложил съм и наситената си международна програма за следващите десет дни, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен, заяви днес Румен Радев.
Не мога да дам съвет на никого, защото провеждането на изборите изисква една техническа готовност, за която нямам никаква информация, каза Бойко Борисов в отговор на въпрос как ще се развият нещата занапред и трябва ли да бъдат изборите „две в едно“.
В момента президентската институция трябва да се концентрира в разговорите с потенциалните бъдещи служебни премиери, така че да не изпуснем датата, да може „две в едно“ да се случи, каза Кирил Петков.
Все още има теоретична възможност изборите да бъдат „две в едно“, всичко е в ръцете на президента, каза Костадин Костадинов.
Корнелия Нинова изрази очаквания за избори „две в едно“. Президентът да не бави процедурата, за да спестим пари и да не разкарваме два пъти хората до урните, защото това е почти сигурна гаранция за ниска активност, добави тя.
Тошко Йорданов каза, че от една страна решава президентът, а от друга това зависи от процедурата. Депутатът допусна, че вот „две в едно“ е по-добър вариант от гледна точка на финансовата тежест и на избирателната активност.