Творби на Андраш Бала, Ерика Чаба, Ласло Дорман, Ищван Хадмаш, Ласло Немет, Габор Руда, Ласло Сабо, Мария Опре Секейне, Бела Варга-Йотвьош, Хайнал Витош ще бъдат представени в изложбата „Анихилация“ в института „Лист“ в София. Експозицията може да бъде разгледана от 3 до 15 април, съобщават организаторите.
На откриването на изложбата ще бъде представено и Сдружение за култура „Приятелски кръг от област Муравие“. То се занимава с организиране на изложби на съвременни художници, на творчески лагери и ателиета в Централна Европа, както и с книгоиздаване, има и собствено списание.
В представянето ще участват Габор Руда (председател на културното сдружение „Приятелски кръг Муравие“, издател на списанието за общество и култура „Естергом и околностите му“, редактор и издател на списание „Муравие“), Дьорди Бака (поетеса), Дьонди Киш (художник) и Габор Колунджия (автор на книгата „Камъни от товарната рампа“). 
Приятелският кръг (по-тесният) организира програми от 1996 г. в Унгария и извън границите й, в които участват творци и писатели от областта Муравие, а Сдружението за култура „Приятелски кръг Муравие“ (MBKKE) е основано през декември 1997 г. В MBKKE понастоящем членуват 220 души (според данните от май 2023 г.), голяма част от които са от Унгария и съседните седем държави, но има и членове, които живеят в Италия, Германия, Швеция и САЩ. MBKKE развива дейност, свързана с културата на унгарските общества извън границите на Унгария – предимно унгарците от Муравие, и на малцинствата в Унгария. Тези дейности са организиране на експозиции, творчески лагери за деца (от 2000 г. в Унгария, а от 2014 г. и в Хърватия) и възрастни, литературни вечери, представяния на книги, научни конференции, научно-изследователска работа, свързана с образованието на националностите, с издаване на книги и списание. Наред с книгоиздаването, чието начало е поставено през 2001 г., средно два пъти годишно започва да излиза и списанието за изкуство и литература „Муравие“.
От 11 януари 2013 г. MBKKE започва да издава и основания през 1879 г. вестник „Естергом и околностите му“, който излиза онлайн (www.EVID.hu) и в книжно тяло четири пъти годишно. 
/ВСР