• Лекси Алфорд и новият изцяло електрически Ford Explorer с рекордното пътуване от 30 000 км изцяло на електричество;

  • В чест на "най-добрият тест-драйв в света" Ford пуска в продажба новия изцяло електрически Explorer в Европа; Клиентите вече могат да започнат да планират собствените си вълнуващи пътешествия;

  • Европейският SUV може да постигне най-добрия в класа си пробег до 602 км с едно зареждане и да се зареди от 10 до 80% за около 26 минути със зареждане с постоянен ток.

 

Лекси Алфорд днес постави официален рекорд като първия човек, обиколил земното кълбо с електически автомобил, а именно с новия изцяло електрически Ford Explorer. За да отпразнува околосветското пътешествие Charge Around the Globe, Ford обяви спецификациите на новата гама Ford Explorer, като направи електромобила достъпен за клиентите, за да се впуснат и те в незабравими приключения.


Пресичайки финалната линия в Ница, Франция, Лекси и новият Ford Explorer възвестява нова ера за Ford в Европа.

„Ford иска да внесе страст и емоция в електрическите превозни средства в Европа. Има достатъчно скучни коли и SUV. Новият Explorer представлява уникалния характер на Ford, който е отпечатан върху всяка колa”, каза Джим Фарли, главен изпълнителен директор на Ford. „Горди сме да пуснем този нов изцяло електрически пътнически автомобил, проектиран специално за европейските пътища и клиенти, и очевидно способен да ви отведе навсякъде по света.“

Приключението на Лекси с Explorer премина през шест континента, 27 държави и повече от 30 000 километра само с електрическо задвижване. Преодолявайки прекъсванията на електрозахранването в Африка, липсата на инфраструктура за зареждане в пустинята Атакама в Чили, неизградените пътища, планинските проходи и мразовитите условия, постижението доказа какво е възможно да се постигне и колко далеч можеш да стигнеш с електрически автомобил.

“Околосветското пътешествие на Лекси беше впечатляващ тест драйв за нашия нов Ford Explorer, преминавайки през всякакви метереологични и пътни условия и справяйки се с почти всеки сценарий при зареждане“, сподели Мартин Сандър, генерален мениджър на Ford Model e Europe. „Той олицетворява истинския дух на „е в състояние да направи“ на тази компания, използвайки тази страхотна възможност не само да тестваме себе си, но и световната инфраструктура за зареждане. Днешното пресичане на финалната линия доказва точно какво можете да правите в новия изцяло електрически Ford Explorer и се радваме, че клиентите скоро ще могат да разберат сами.”

Автомобилът, с който Лекси участва в пътешествието си, е предпроизводствен модел на Ford Explorer, с възможност за използване на различни видове зареждане - от контакти с променлив ток с мощност 2,2 kw до бързи зарядни устройства на постоянен ток.

По време на пътуването Lexie също разчиташе на MegaConsole в салона, който може да побере три 1,5-литрови бутилки с напитки със свободно място, отопляемата и масажираща седалка на водача и гласово активираното информационно-развлекателно оборудване SYNC Move2 с регулируем сензорен екран - функции, които са стандартни за моделите Ford Explorer и Ford Explorer Premium.

„В това епично приключение срещнах невероятни хора от много краища на света и посетих 278 красиви страни, докато бях зад волана. Но пътуването беше съпроводено с много предизвикателства“, каза Лекси, която е носител на световния рекорд за най-млад човек, посетил всяка страна в света. „За мен беше изключителна чест, че Ford ми се довери да обиколя земното кълбо с електрическия Explorer, който беше като дом за мен през последните шест месеца. Целта ми беше да прекрача границите на възможното с електрически автомобил и се гордея, че го направих!“

Оборудван за всякакъв тип приключения

Новият изцяло електрически Explorer е първият електрически автомобил на Ford, разработен и произведен в Европа, който съчетава немско инженерство, американски стил и отлично стандартно оборудване, включващо електрически задвижвания с батерии за нулеви емисии по време на движение - и пробег до 602 км с едно зареждане. 3

Explorer се предлага с възможност за избор на задвижване на задните колела с един двигател (RWD) или задвижване на всички колела с два двигателя (AWD). И двете конфигурации използват литиево-йонна (NMC) батерия с удължен пробег, избрана заради енергийната си плътност, мощността и експлоатационните си качества в европейския климат от Скандинавия до Средиземноморието. На по-късна дата ще се предлага и задвижване с един двигател RWD 4 с батерия NMC със стандартен обхват.

Зареждането от 10 до 80% отнема приблизително 26 минути 5 при използване на бързо зареждане с постоянен ток с мощност до 185 kW за модела AWD.

Не само зареждането е бързо и лесно. Explorer може да ускорява по-бързо от Ford Performance Focus ST, като 340 к.с. означават, че моделът с AWD достига 100 км/ч за 5,3 секунди. Explorer AWD също така може да тегли до 1200 кг. 8 И всичко това се постига с безпроблемно електрическо задвижване за максимална изтънченост - направена още по-приятна с луксозната стандартна спецификация.

В допълнение към приблизително 470 литра общо пространство за съхранение на вещи 9, включително 17-литровата MegaConsole и заключващо се отделение зад екрана My Private Locker, всеки Explorer разполага със информационно-развлекателно система SYNC Move 2 с регулируем 14,6-инчов централен сензорен екран, който може плавно да се плъзга нагоре и надолу според нуждите на водача под 30 градусов ъгъл.

Стандартни са също отопляемите волан и предни седалки, масажираща седалка на водача и безжично зареждане на телефона.10 Модерният интериорен дизайн включва спортни седалки и стилен саундбар, за да се наслаждавате на аудио, възпроизвеждано чрез безжично свързани устройства с Android Auto и Apple CarPlay. 11

В Explorer Premium са добавени аудиосистема B&O с 10 високоговорителя и амбиентно осветление в интериора, за да се гарантира доброто настроение по време на път, както и обновените характерни за Explorer фарове от LED с автоматични дълги светлини на Dynamic Matrix LED с дълги светлини без заслепяване.

За да се улесни максимално процесът на закупуване и да се гарантира луксозна спецификация на привлекателна стойност за всеки клиент на Explorer, опционалните екстри са ограничени до панорамен покрив 12 с повече от 1 квадратен метър стъклена повърхност и Driver Assist Pack 13

Достъпът до автомобила е улеснен с безключово отваряне и е налична врата на багажното отделение с функция "свободни ръце", което означава, че собствениците могат да получат достъп до 450 литровия багажник, когато ръцете им са заети, с помощта на просто движение с крак под задната броня, Усъвършенстваните системи в помощ на водача включват Асистент при смяна на лентата 13за плавна и безопасна смяна на лентите, head-up дисплей и 360-градусова камера 13.

Тези функции са в допълнение към повече от 15 стандартни технологии за подпомагане на водача с акценти, включително Интелигентен адаптивен круиз контрол със Stop and Go13,14, както и Clear Exit Warning 13, който е предназначен да помогне за предотвратяване на злополуки при „отваряне на врата“ с велосипедисти.

Новият изцяло електрически Explorer е първото превозно средство, което ще бъде сглобявано във Ford Cologne EV Center след инвестиция от 2 милиарда долара в завода.

 

 

 

Удължен пробег RWD
Explorer/ Explorer Premium

Удължен пробег AWD
Explorer/ Explorer Premium

Използваем капацитет на батерията (kWh)

77

79

DC време за зареждане 10-80% (приблизително минути)5

28

26

Максимална мощност при DC зареждане (kW)

135

185

Максимална мощност при AC зареждане (kW)

11

11

Мощност (kW)

210

250

Мощност (PS)15

286

340

Максимален въртящ момент в задната част (Nm)15

545

545

Максимален въртящ момент в предната част(Nm)15

N/A

134

Пробег по WLTP (км)

602/5723

566/53216

Консумация на електроенергия (kWh/100 км)

13.9/14.7

15.7/16.6

Макс. скорост (км/ч)

180

180

Ускоряване. 0-100 (км/ч)

6.4

5.3

 

 

 

# # #


1 Световният рекорд е потвърден от RecordSetter, който наблюдава опита на различни места по света. За да поставят рекорда за околосветско плаване, Лекси и Изследователят имаха минимално изискване да изминат 28 968 км, да преминат през две противоположни точки и да пътуват на поне пет континента. Пътуването също трябваше да започне и завърши на едно и също място.

2 Не шофирайте, докато сте разсеяни или докато използвате ръчни устройства. Използвайте системи с гласово управление, когато е възможно. Някои функции може да бъдат заключени, докато автомобилът е на предавка. Не всички функции са съвместими с всички телефони.

3 Въз основа на пълното зареждане на Explorer с удължен обхват със задно задвижване. Приблизителен пробег с помощта на Световната хармонизирана процедура за изпитване на леки превозни средства (WLTP). Показаните цифри са за целите на сравнението и трябва да се сравняват само с други превозни средства, тествани по същите технически процедури. Действителният пробег варира в зависимост от фактори като температура, поведение при шофиране, профил на маршрута, поддръжка на автомобила, възраст и състояние на литиево-йонната батерия.

4 Официално хомологираният полигон ще бъде публикуван по-близо до датата на пускане в продажба.

5 Време за зареждане въз основа на компютърни инженерни симулации на производителя. Скоростта на зареждане намалява, когато батерията достигне пълен капацитет. Вашите резултати може да варират в зависимост от пиковите времена на зареждане и състоянието на заряд на батерията.

6 Брой точки за зареждане в 36 европейски страни.

7 Приложението FordPass, съвместимо с избрани платформи за смартфони, е достъпно чрез изтегляне. Прилагат се тарифи за съобщения и данни. FordPass Connect, приложението FordPass и безплатната свързана услуга са необходими за отдалечени функции (вижте условията на FordPass за подробности). Свързаната услуга и функции зависят от наличността на мобилната мрежа на Vodafone или партньор на Vodafone. Развиващата се технология/мобилни мрежи/възможности на превозното средство може да ограничи функционалността и да попречи на работата на свързани функции. Свързаната услуга изключва Wi-Fi гореща точка.

8 Максималното теглене варира в зависимост от товара, конфигурацията на автомобила, аксесоарите и броя на пътниците.

9 Петместен режим с товар до височината на облегалката без товарен под. Товарът и товароносимостта са ограничени от теглото и разпределението на теглото.

10 Налично Qi безжично зареждане може да не е съвместимо с всички мобилни телефони.

11 Изисква телефон с активна услуга за данни и съвместим софтуер. SYNC Move не контролира продукти на трети страни, докато се използват. Третите страни носят цялата отговорност за съответната им функционалност.

12 Стандартен панорамен стъклен покрив за RHD модели Explorer Premium.

13 Функциите за подпомагане на водача са допълнителни и не заместват вниманието, преценката и нуждата на водача да контролира автомобила.

14 Ако спирането е по-дълго от три секунди, водачът трябва да се намеси и да натисне бутона „RES“ или педала на газта, за да поднови работата на системата.

15 Максималната изходна мощност и изходният въртящ момент са независими атрибути и може да не бъдат постигнати едновременно.

16 Въз основа на пълно зареждане на Explorer AWD разширен обхват. Приблизителен пробег с помощта на Световната хармонизирана процедура за изпитване на леки превозни средства (WLTP). Показаните цифри са за целите на сравнението и трябва да се сравняват само с други превозни средства, тествани по същите технически процедури. Действителният пробег варира в зависимост от фактори като температура, поведение при шофиране, профил на маршрута, поддръжка на автомобила, възраст и състояние на литиево-йонната батерия.