Общинските съветници в Стара Загора по време на днешното редовно заседание одобриха създаването на едно „Наблюдавано жилище“ и две „Преходни жилища“ като нова социална услуга. 
Наблюдаваното жилище се разкрива като услуга по Проект „Продължаваща подкрепа за деинституционализация за децата и младежите – община Стара Загора“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. То е с капацитет с четири места.
Наблюдаваното жилище е форма на социални услуги за оказване на подкрепа и консултиране на лица, oт 18 до 25 години, които напускат Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания.
Целта на услугата е да подкрепя младежи в неравностойно социално положение, чрез предоставяне на социални услуги, обезпечаващи техните възможности за справяне с трудностите, свързани както с реинтеграцията им към общността, така и с успешната професионална реализация; да подпомага социалната интеграция и професионалната реализация на младите хора в неравностойно социално положение като развива личностните ресурси и съдейства за създаване на тесни връзки и сътрудничество между младежите в нужда и местните институции и общността и да предоставя условия за самостоятелен и независим живот на младите хора, под наблюдението и с подкрепата на екип от професионалисти.
Двете преходни жилища ще бъдат с капацитет до 8 души. Преходното жилище е място за живот в среда близка до семейната и е специализирана, подкрепяща социална услуга за резидентна грижа, предназначена за деца от 15 – 18 годишна възраст, които подпомагани от специалисти, да придобият умения за самостоятелен начин на живот. Резидентната грижа може да се ползва в комбинация с други социални, здравни, образователни и други услуги в съответствие с потребностите на децата. Основната цел е предоставянето на сигурна и защитена среда, чрез индивидуализиране на грижата и подкрепа в среда, близка до семейната, осигуряващи по-добро качество на живот, възможности за пълноценно развитие и социално включване.