Филиалът на Европейската прокуратура в София е повдигнал обвинения срещу заподозрян за измама със земеделски субсидии в България, съобщиха от базираната в Люксембург институция.

По случая са били проверени проекти, изцяло финансирани с европейски средства, но няма подробности нито за проектите, нито за извършителя.

През януари 2020 г. обвиняемият е кандидатствал от името на три различни фирми пред Държавен фонд "Земеделие" в Пловдив за помощ за отглеждане на зеленчуци. Той е поискал да му бъдат изплатени 190 000 евро с няколко документа, в които са установени разминавания.

Според доказателствата той предоставил редица фактури за продадена продукция, за да докаже минималното количество на производство. В молбата било посочено, че на определени парцели имало значително производство. Разследването обаче установило несъответствия между декларираната продукция и действителната реколта.

Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да бъде осъден на затвор до 6 г. и глоба до 5000 евро, се отбелязва в съобщението.