„Бъдете подготвени, мислете самостоятелно, критично и стратегически, защото един ден ще заемете важни ръководни длъжности и ще трябва да защитавате стратегическия избор на нашата страна”, заяви заместник-министърът на отбраната в оставка Атанас Запрянов към студенти от специалностите „Международни отношения”, „Европейска политика и икономика” и „Политология“ от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), които днес бяха на посещение в Министерството на отбраната (МО). Това съобщиха от пресцентъра на МО.
Посещението бе организирано в отговор на отправена молба от името на Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и има за цел да запознае младите хора с дейността, историята и кариерните възможности, които институцията предоставя.
Запрянов подчерта, че знанията и уменията, които те ще придобият в хода на своето обучение,  са изключително полезни и приложими в МО в бъдеще. Той отбеляза, че именно подготовката на интелигентни млади професионалисти е ключов фактор за успехите на България в рамките на евроатлантическата общност.
По време на дискусията бяха обсъдени въпроси, свързани с предизвикателствата в коренно променената среда на сигурност, инвестициите в областта на отбраната, модернизацията на въоръжението и техниката, и мерките, които МО предприема за привличане и задържане на подготвени млади хора. Заместник-министърът в оставка добави, че отбраната е общодържавна дейност, от която зависят развитието на икономиката и просперитета на обществото.  От ключово значение са дългосрочните инвестиции за изграждането на модерни и оперативно съвместими въоръжени сили и за повишаване на социалния статус на военнослужещите, посочиха още от МО.
Студентите се срещнаха и с експерти от дирекция „Отбранителна политика и планиране“, които ги запознаха с основите на отбранителната политика на България, както и с най-актуалните теми от дневния ред на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ЕС). 
Представени бяха възможностите за участие в стажантски програми и стартиране на кариера в държавната администрация. 
БТА припомня, че от 23 март до 9 май студентите от български и чуждестранни университети могат да кандидатстват за стаж в държавната администрация. Той е в рамките на Програмата за студентски стажове в администрацията, управлявана и координирана от Министерския съвет. Минималната и максималната продължителност на стажовете е от 5 до 20 работни дни, което позволява на студентите да осъществят повече стажове, без да нарушават учебния си процес.