Сирийските бунтовници признаха, че са изгубили битката за стратегическия град Кусаир, след като армията съобщи, че е установила пълен контрол върху него и околностите му.

В същото време Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че бойците от ливанското шиитско движение Хизбула, които били в авангарда на щурма, контролират града. Контролът над Кусаир беше жизненоважен за бунтовниците, тъй като той беше основният им транзитен пункт за оръжия и бойци от съседен Ливан.

Той е стратегически и за режима, тъй като се намира на пътя, свързващ Дамаск с крайбрежието, тила на силите на Асад. "Да, братя, загубихме този рунд", съобщи Генералната комисия на сирийската революция на страницата си във Фейсбук. Но бунтовниците, които се стремят да свалят президента Башар ал-Асад, "ще продължат да се борят с хилядите ливански наемници".

По-рано днес сирийската държавна телевизия съобщи, че армията контролира изцяло стратегическата област Кусаир след офанзивата срещу бунтовниците, която продължи близо три седмици. "Сирийската армия контролира област Кусаир в провинция Хомс, след като уби голям брой терористи и залови други", съобщи телевизията, използвайки термина на режима за бунтовниците.

Базираният във Великобритания Център за наблюдение на човешките права, който разчита на мрежа от активисти и лекари в страната, също потвърди падането на Кусаир. "Армията и Хизбула успяха да превземат Кусаир след интензивна бомбардировка над града през нощта. Бунтовниците се оттеглиха от другите области, защото изпитват недостиг на боеприпаси", допълни центърът.

Той съобщи още, че боевете продължават в Дабаа и Бувейда Ал-Шаркия, последното село под контрола на бунтовниците в района. Държавната осведомителна агенция Сана информира от своя страна, че силите на режима са превзели редица тунели, в които се криели бунтовниците, и че голяма част от тях се предали.