Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство за длъжностни престъпления в Югозападния университет „Неофит Рилски“, съобщиха от прокуратурата. Те посочват, че след запознаване с материалите от извършена проверка по повод публикации в медии относно корупционни практики във висшето училище, наблюдаващият прокурор е преценил, че са налице процесуални предпоставки за образуване на досъдебно производство за извършени длъжности престъпления.  
От една страна е законният повод за образуване на досъдебното производство, а именно съобщение от компетентен орган за престъпление от общ характер, от друга страна са достатъчно данните, съдържащи се в материалите по преписката – доклад на Министерството на образованието и науката, писмени обяснения и жалба, сочещи за евентуално извършено престъпно деяние, информират още от Окръжна прокуратура – Благоевград.
В съобщението се посочва още, че в периода 2015 – 2022 г. от длъжностно лице или лица от ЮЗУ „Неофит Рилски“ са били нарушени или неизпълнени служебни задължения и/или  превишена властта или правата. Деянията са извършени с цел набавяне на облага или причиняване на вреда, от които са могли да настъпят немаловажни последици.
Разследването е възложено на Областна дирекция на МВР – Благоевград, като са дадени подробни указания за изпълнение, посочват от държавното обвинение.