Инициатива с акцент върху ролята на учителите и педагозите в малките населени места, организирана от Асоциацията на българските села (АБС), беше представена в Националния пресклуб на БТА в София.
Тя е разработена в партньорство с "Училище за съзнателни родители", а нейната цел е предоставяне на възможност за усъвършенстване на познанията и уменията на учителите и педагозите в малките населени места. 
По думите на Таня Борисова, координатор на АБС, от 1991 до 2001 г. са закрити 1435 училища, като по-голяма част от тях са в селските райони. Борисова посочи, че държавата е инициирала т.нар. защитени училища, които да предоставят образователна услуга на 20 км от мястото, на което живее детето. Но грижата за образованието се изчерпва дотук, смята тя. 
От пандемията от COVID-19 виждаме, че има желание в хората да се завърнат в селата, но първият проблем, с който се сблъскват, е къде ще се обучават техните деца, посочи Борисова. Програмата за обучение на педагози „Озарена педагогика“ е за образование, което да тръгне от долу нагоре, обясни Борисова. Координаторът на АБС посочи, че в момента тече записване за първия модул за обучение на учители и педагози по "Озарена педагогика". Педагозите могат да кандидатстват за 20 стипендии, за да изкарат този курс безплатно, обясни още Борисова.
Тази инициатива ще допринесе не само за подобряване на качеството на образователните услуги в населените места в селските региони, в които живее 52% от населението на България, но и ще подкрепи внедряването на нов модел на образование с цялостен подход, специално адаптиран към местната среда и в хармония с природата, посочиха организаторите. 
Създателят на "Училище за родители" и "Озарена педагогика" Любов Миронова посочи, че педагогиката съществува от хиляди години, но се усъвършенства спрямо условията и живота, който живеем.
Миронова посочи, че са минали три години в интензивно обучение на родители. Тя смята, че ако родителите нямат критерии към учителите на децата си, те няма как да оценят кое е правилно и кое не. Ако родителят има критерии детето да е здраво, щастливо и същевременно да се учи и движи свободно, биха търсили такива учители, посочи Миронова. Време е "Озарената педагогика" да премине към учителите. Тя е подходяща за малки населени места, защото не изисква определена материална база. Тя има нужда от пространство, в което децата да се движат свободно.
Председателят на фондацията “Слънчева земя” Кирил Начев смята, че освен чистият въздух, вода и храна, както и достъпът до културни събития,  образованието е следващата стъпка, която би накарала хората да се завърнат в селата. Той коментира още, че сред важните неща за възраждането на образованието в малките населени места са добрите отношения с местната власт.