Над 2100 души от област Хасково подадоха в Националната агенция за приходите (НАП) предварително попълнени данъчни декларации за доходите си от 2023 година по електронен път само в първата седмица от старта на кампанията. Това съобщиха от офиса на данъчната администрация в Хасково. Още в първия ден почти 300 физически лица обявиха доходите си по този начин.
Това е възможно с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), уточниха от НАП. От там припомнят, че подалите годишните си декларации по електронен път до първи април ползват отстъпка от 5 процента, но не повече от 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и ако са платили целия размер на данъка за довнасяне  в същия срок.
Само за първите два месеца на тази година над 1000 жители на Хасково и областта получиха ПИК. Това е с 15 процента повече, отколкото за същия период на 2023 г., когато са били издадени близо 900 кода.