Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ) заседава днес, като се очаква да бъде избран наместник-предстоятел на БПЦ-БП, който в следващите четири месеца да ръководи църквата, докато бъде избран новият български патриарх.
В обръщение от вчера вечерта до клира и миряните на Пловдивската епархия Пловдивският митрополит Николай заяви: „Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя - членовете на Светия синод".
Само преди няколко дни изпратихме на вечен покой нашия любим патриарх и Софийски митрополит Неофит, припомни в обръщението си митрополит Николай. В него той заявява, че "още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол. Едни и същи "експерти" по църковните въпроси, измежду които бивши разколници и агенти на Държавна сигурност, които и през 2013 година бяха обсебили публичното пространство с нелепите си предсказания за това кой ще наследи блаженопочившия патриарх Максим, по същия богопротивен и богохулен начин започнаха отново да "кадруват" следващия български патриарх".
Според устава на БПЦ кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 години и да са били начело на епархия пет години. От сегашните 13 митрополити на БПЦ-БП деветима отговарят на тези изисквания, като сред тях е и Пловдивският митрополит Николай.