„Категорично има връзка между вредната среда на живот и нашето здраве. За съжаление, Русе не може да се похвали с чист въздух и това дава своите негативни последици върху населението. Първо започват да се обострят всички хронични заболявания на горните дихателни пътища - обструктивен бронхит, астма, ринит, алергични заболявания. Като прибавим вирусните инфекции, които са чести, това влошава общия здравен фон на организма.“ Това казва д-р Антоанета Димитрова от Комплексния онкологичен център в Русе в интервю, разпространено от здравното заведение.
„Продължителното живеене в такава среда води до мутирането на нормалния геном на клетката и превръщането и в ракова. Все повече са случаите на тумори на глава и шия, тумори на дихателната система, тумори на пикочния мехур. Много проучвания през последните години доказаха, че работата с петролни продукти и вдишване на изпаренията им често води до карцином на пикочния мехур. В Русе наблюдаваме нарастване на заболели от карцином на белия дроб, който няма специфична симптоматика и затова се открива в късен стадий. Новорегистрирани заболявания от карцином на бял дроб за Русе за 2022 година са 101 случая, а за 2023 година 111. Да направим сравнение с Разград и Силистра. През 2022 година в Силистра са регистрирани 47 нови случая, а през 2023 година са 33. В Разград през 2022 година те са 45, а през 2023 година са 22 новозаболели. Демографски областите Силистра и Разград са по-малки от Русе, но все пак прави впечатление, че за 2023 година заболеваемостта там е двойно намалена. А в Русе продължава да се покачва“, посочи д-р Димитрова.
Тя припомня, че по време на ковид пандемията, когато масово се правеха снимки на бели дробове, са открити случайно доста белодробни карциноми - 117 в Русе през 2021 година.
Ракът на белия дроб е много тежка диагноза, но не смъртна присъда, напомня д-р Димитрова и дава пример от своята практика: „Един от последните случаи е на 60 годишен мъж с 4 стадий карцином на бял дроб. Той дълги години е работил в среда за преработка на тежки метали, дългогодишен пушач /над една кутия на ден/. В неговия случай се сблъскахме с тежък болков синдром в покой и  движение. Проведохме дефинитивна лъчетерапия, в хода на която болковият синдром отзвуча. Към момента се отчита възстановяване на качеството на живот на пациента, при който очакваме да постигнем пълен локален туморен контрол“.