Единайсетокласникът от МГ „Баба Тонка“ Георги Иванов спечели първо място в регионалното ниво в Националния исторически конкурс „Наследник съм на...“. Инициативата е посветена на 110-ата годишнина от Балканските войни и бе организирана от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, Регионалните управления на образованието /РУО/ и Съюза на ветераните от войните на България.
Победителят, чийто прадядо се е сражавал край Одрин, бе отличен заради своето изследване на рода Маджункови през Балканската война. Работата му е призната за една от десетте най-добри в страната и е много вероятно да му донесе и някое от националните отличия, които ще бъдат връчени в края на месеца в София.
Георги Иванов получи и специална награда от заместник областния управител Георги Георгиев, който беше сред гостите на церемонията в сградата на Военното окръжие.
На второ място се класираха братята Георг и Радосвет Димитрови. Георг е в 11 клас на Европейското училище, а Радосвет е деветокласник в Икономическата гимназия. Двамата са работили върху темата „Ездачът при предниците Хубанъ Христовъ“. Третото място бе отредено за разказа „Наследник на времето“ на Виктория Димитрова, единайсетокласничка в Европейското училище.
Творбите на учениците бяха оценени от четиричленно жури с председател началникът на Военното окръжие в града полковник Васил Петров, а наградите бяха връчени от заместника му подполковник Росен Михайлов.
„Славните победи на Българската армия остават завинаги записани в страниците на героичния ни военен летопис, а изводите и поуките и до днес вълнуват историци, изследователи и публицисти, защото анализираните уроци са по-ценни от всяка победа“, каза подполковник Росен Михайлов в обръщението си към участниците в конкурса.
Награждаването неслучайно се проведе вчера. На 13 март (26 март по нов стил) 1913 година, преди точно 111 години, българите извършват един от най-великите военни подвизи в новата ни история. Под командването на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, брат на Иван Вазов, Българската армия удивлява света с превземането на Одринската крепост, сочена дотогава като непревземаема.