С 42 гласа „за“ и само един въздържал се д-р Светослав Дачев бе утвърден от извънредната сесия на ОбС за временен шеф на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания. Преди обсъждането на единствената точка на заседанието по предложение на Юлиян Гарелов всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание паметта на д-р Димитър Граматиков, който до кончината си в продължение на 20 години управляваше лечебното заведение.
Кандидатурата на д-р Дачев е подкрепена и от целия колектив на болничното заведение.
Спешният избор на управител на Тубдиспансера се налага от договора със Здравната каса, според който документите за извършената дейност през май трябва да се подпишат и изпратят в касата до 10 юни.
Поемам медицинското дружество в много добро състояние и не очаквам никакви изненади, защото д-р Граматиков управляваше прозрачно и почтено. Негова е заслугата Тубдиспансерът да се съхрани и обнови във времето, в което 2/3 от белодробните болници в страната са закрити. Големият проблем пред нас е, че нашите дейности са крайно ниско платени, от 2006 година цените не са вдигани, докато стойността на всички консумативи се е покачила до 40%, коментира д-р Дачев веднага след избора.
7-дневен престой на един болен излиза минимум 700 лева, но за него касата плаща максимум 400 лева. Заплащането от касата за преглед при специалист по белодробни болести също е малко и ако тази ситуация се запази, след 10 години няма да има кой да работи в Тубдиспансера. В същото време пациентите се увеличават, идват хора и от съседни региони, посочи още д-р Дачев, който е член и на УС на Лекарския съюз.