Има всички шансове ларвицидните пръскания на влажните зони, където обикновено се въдят комарите, да започнат навреме тази година, така че екстрената ситуация от миналото лято да не се повтори. Това става ясно от отговора на здравния министър проф. Хинко Хинков на въпрос докъде е стигнала процедурата, зададен от група депутати, сред които избраните от Русе Мартин Димитров и Иван Белчев.
Ларвицидните пръскания трябва да се правят през април-май, преди излюпените от яйцата комари да са пораснали. През 2023 г. обаче процедурата много се забави на централно ниво и Регионалната здравна инспекция може да обяви обществена поръчка за тази дейност едва през май. А заради спазването на задължителните срокове договорът с изпълнителя „Санси“ започна да се изпълнява едва в началото на юли, когато целият град вече бе пропищял от хапещата напаст.
През тази година министерството изглежда си е взело поука, защото е вкарало процедурата в Агенцията за обществени поръчки (АОП) още на 16 февруари. На 21.02.2024 г. процедурата е избрана за осъществяване на контрол, като съответните документи са изпратени в АОП незабавно. Предварително становище с препоръки е получено на 5 март и след съобразяване с тях обществената поръчка ще бъде публикувана в системата за електронно възлагане на обществени поръчки. Което значи, ще тя може да бъде обявена до края на този месец, а в края на април - началото на май да има и избрани изпълнители по региони.
За ларвицидни пръскания в тазгодишния бюджет има предвидени 2,5 млн. лева. На обработка подлежат предварително набелязани развъдни биотопи, които в областта обичайно са над 170.
Междувременно от понеделник започва ежедневното третиране на зелените площи в град Русе от страна на Общината. Те ще се извършват в ранните часове на деня. Със затоплянето на времето вече има редки случаи на поява на кърлежи и комари. Макар и не толкова ефективни като ларвицидните обработки, локалните пръскания също ще окажат роля за овладяване на популацията кръвосмучещи насекоми.