918 души са били подпомогнати в Русе и областта през изминалата година от Българския червен кръст. Това беше съобщено на провелата се вчера IV-тата редовна сесия на 67-то Общо събрание на Областната структура на БЧК в Русе, в която участва и генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. Сред подкрепените има деца в неравностойно положение, болни или самотни хора, бездомни и скитащи се, възрастни, както и украински граждани, потърсили убежище в страната ни.  
Реализирани са били и две кръводарителски кампании от доброволци на Българския младежки червен кръст съвместно с отделението по трансфузионна хематология към Университетска болница „Канев“.
За оказване на първа долекарска помощ през 2023 година са обучени 1328 души, повече от 300 желаещи са преминали обучения за превенция на водния травматизъм.
В сградата на Областния съвет на БЧК на ул. „Гурко“ 10 продължава да функционира т.нар. Синя точка. В Центъра се предоставят хуманитарни помощи на бежанци от войната в Украйна, както и информация за държавни институции и учреждения, оказва се психосоциална подкрепа, провеждат се приобщаващи мероприятия с цел по-добрата им адаптация у нас, а също така се организират и курсове по български език.  
Членовете на БЧК във всички осем общини от региона са над 7500, а доброволците са над 1000, като повече от 20% - 240 души, са младежи. Посредством социалните профили хората, които получават информация за дейността на организацията в областта са приблизително 32а000.
Сред гостите на сесията в Канев център на Русенския университет бяха областният управител Данаил Ковачев, зам.-кметът на Русе Димитър Недев и изпълнителният директор на „Каритас Русе“ Стефан Марков, които поздравиха домакините и подчертаха колко е важна тяхната мисия за обществото.