Работещите в "Мини Марица-изток" са длъжни да бъдат непримирими по въпроса за бъдещето на комплекса, за да има шанса да работи възможно най-дълго. Това заяви на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора народният представител от партия "Възраждане" Искра Михайлова. Тя подчерта, че именно те трябва да настояват комплексът да продължи своята работа следващите 50-60 години, защото има такъв ресурс. Според Михайлова "работещите в комплекса "Марица изток" и старозагорци, както и в другите засегнати региони, трябва да знаят, че единственият шанс, който имат тези хора е да разчитат единствено и само на себе си, на своята воля и да не се подвеждат".
По време на пресконференцията стана ясно, че при провеждане на първото заседание на новосформираната Комисия за контрол върху изразходването на средствата от еврофондовете към Народното събрание е била засегната и темата за Териториалните планове за справедлив преход, обясни другият народен представител от област Стара Загора - Даниел Проданов, който е и член на тази комисия.
"В последния вариант на Териториален план за справедлив преход за област Стара Загора има представени няколко анекса. Това са документи, които вече са одобрени от Европейската комисия. Ние разгледахме конкретно Анекс 3. Той е много специфичен документ, тъй като е публикуван като none paper, в превод на български език - "не-документ". Представен е изцяло на английски език, което е недопустимо, тъй като е изработен от българското министерство на енергетиката", заяви Проданов. По думите му "4400 дка терени на "Мини Марица-изток" ЕАД, които вече са преминали през процеса на добив на въглища и в момента по нашето законодателство, и спрямо концесионния договор на мините с държавата, би трябвало да бъдат рекултивирани и да полежат на залесяване или евентуално за земеделски дейности. Но според записаното в анекса тези земи трябва да имат друго предназначение, а именно да бъдат подходящи за индустриални дейности, което може да стане чрез промяна на предназначението".
Проданов припомни, че през юли м.г. Народното събрание (НС) прие решение, с което "никакви сделки за продажба на терени на "Мини Марица-изток" ЕАД не могат да бъдат сключвани. Особено, които касаят предстоящо производство на електроенергия от възобновяеми източници", каза той и добави, че това е "огромно противоречие между два официални документа", изразяващо се в това че "НС да е решило, че тези терени не могат да се продават, на тях не могат да се слагат соларни панели. Според Териториалния план за справедлив преход обаче на тях могат да се извършват различни индустриални дейности", каза депутатът.
БТА припомня, че в средата на февруари т.г. Искра Михайлова заяви в Стара Загора, че "няма яснота как нашият регион продължава да се справя с проблема". Тя посочи, че "стотици миньори са пуснати в принудителни отпуски и ограничаването на мощностите на ТЕЦ-а, е факт". Според нея "планът за унищожаване на Минно-енергийния комплекс е в действие".