„Близките срещи с професионалисти предоставят възможност на младите хора да разберат повече за реалната работна среда, да научат за предизвикателствата и придобивките в различни професии. Такива срещи предоставят практическа информация, която не винаги се представя в училище. Младите хора могат да получат ценни съвети, да разберат как да развиват своите умения и какви квалификации са необходими в определени области. Това им помага да направят по-осъзнат избор за професионалното си бъдеще и да развиват конкретни цели за постигане.“ Така бившият председател на Младежкия парламент в Русе аргументира нуждата от провеждането на кариерния форум „А сега накъде“, който Общинският младежки дом и Младежкият парламент организираха за четвърта поредна година в Доходното здание.  
Основната цел на форума е
да помогне на младите хора да се срещнат с професионалисти в различни сфери
да могат да общуват с тях, като им зададат вълнуващите ги въпроси с очакване да получат адекватни професионални насоки и съвети.
Събитието бе открито от заместник-кмета Димитър Недев, а сред официалните гости бяха директорът на Общинския младежки дом Красимира Николаева и общинският съветник Нора Стоянова.
Във форума бяха бяха поканени представители на различни университети в България. Сред професионалистите бяха Ралица Маринова - журналист; Емилиян Енев - дигитален предприемач и съосновател на технологичната компания „ReCheck“; Гергана Илиева, ПР мениджър в Българско-румънска търговско-промишлена палата; Теодора Александрова - специалист-мамолог и рентгенолог; Теодора Герганова, която работи в сферата на социалните дейности; Делян Дончев, работещ в областта на интериорния дизайн; Десислава Иванова - учител; Венцислава Николова - предприемач и собственик на агенция за човешки ресурси; Веселина Тончева - психолог; Иван Гьоков - предприемач; Ивайло Ненов - актьор и режисьор в Драматичен театър „Сава Огнянов“; Велизар Бойчев - съдия; Гергана Георгиева - професионалист във финансовата сфера и Валентина Симеонова, работеща се в сферата на туризма.
Водещи на форума бяха деветокласникът от АЕГ „Гео Милев“ Александър Кондов, председател на Младежкия парламент и заместник-председател на Ученическия съвет в гимназията си, и Теодора Даскалова - доброволец в Общински младежки дом.
Най-големите предизвикателства бяха да намерим
точни и коректни хора, които са способни да окажат помощ на гостите
както и да се синхронизират на графиците на останалите участници в събитието, сподели Александър.
Когато въпросът опира до тежестта на „председателската корона“ на Младежки парламент, която намира място и в личния му живот, той смята, че тя не тежи толкова, ако нещата се правят с любов и желание. Въпреки това признава, че понякога има и трудности - например ръководенето на толкова много хора и общуването с тях понякога довежда до емоционално изтощение. Но все пак младият човек признава, че без Младежки парламент той нямаше да е това, което е днес.
От своя страна единадесетокласничката Антония Нейкова от Професионалната гимназия по речно корабоплаване и корабостроене, заместник-председател на Младежки парламент, се чувства удовлетворена от това, че е помогнала на някого, тъй като събития от този тип се създават в полза на гражданите.
Николай Неделчев, активен член към Младежки парламент, споделя, че при него всичко е започнало преди пет години, когато е търсил нещо, с което да запълни свободното си време. По-късно е осъзнал, че доброволчеството е много повече от това просто да си запълни времето. Като една от най-значимите обществени акции посочва младежката инициатива „Музика и цветове“.
„Удоволствие е да срещам търсещи, мотивирани и целеустремени млади хора
Те са свежестта, от която се нуждаем, за да пребъдем, да се учим, да сме добри хора, подкрепящи се и устремени в една посока, а именно развитието на нашето общество. С дейността си младите хора казват „Не ни подценявайте“ и имат пълно право. Те са много критични, упорити хора, които не се предават лесно. Много от тях участват в различни формати в областта на неформалното образование, свързани с провеждане на кампании, конкурси, фестивали и др. Някои по-късно стават и лидери“, казва директорът на Младежкия дом Красимира Николаева.
„Добрият пример за младите хора е мотивацията им за бъдещото развитие“, посочва Теодора Траянова, ментор и представител на Общинския младежки дом.
Дигиталният предприемач и председател на гражданското сдружение „Startup Factory“ Емилиян Енев смята, че всички форуми, които срещат младежи с хора от бизнеса, са възможност от двете страни да погледнат от нова перспектива и да преоткрият различни аспекти от работата или личностно си развитие.
„За мен уроците са свързани с по-добро разбиране на мотивацията и целите на учениците. Това е изключително полезно, тъй като те са потенциални колеги и важна част от екипа на компаниите.
Младите хора имат ключови умения и внасят свеж полъх в области, в които хората на средна възраст не представят оптимално“
казва той.
За него тези области са управлението на комуникационни канали, социални медии, дизайн и дейности, изискващи високо ниво на креативност и динамика. Много важен е и личният пример, тъй като ние, хората, сме социални същества и имаме склонност да повтаряме поведение, което ни носи положителни емоции и ни зарежда с енергия.
„Това е и нашата отговорност - да носим тази промяна и да бъдем този еталон, който вдъхновява другите и ги провокира да постигат повече“, допълва Емилиян Енев.
Изкуството има място навсякъде и трябва да бъде важна част от образователния процес на младите, е мнението на актьора и режисьор Ивайло Ненов. Според него то има важната роля да предоставя възможност за изразяване, развиване на креативното мислене и развиване на емоционалния интелект.
„Управляващите и културните институции в града имат важната рокля да подкрепят и намират възможности за широк достъп до изкуство за младите. Те могат да предложат образователни програми и събития, насочени към младите, инфраструктури и пространства за изкуство и култура“, казва Ненов. И допълва, че младите хора са не само участници в културния живот, но и негови създатели както на културно съдържание, така и на по-общо такова, на културния фон, в който е потопено обществото. Балансираното и благотворното изграждане на този фон изисква да се познават и да има съображение с изразните средства и светоусещането на младите хора. Режисьорът вярва, че те съвсем скоро ще поемат отговорността за опазването на културните ценности, от които преди това „трябва да са се почувствали интегрална част“.