Наркоканал от Турция за Западна Европа през Русе е пресечен на Дунав мост. По време на проверка на турски ТИР с домати за Австрия и Франция митничарите на пункта са открили 17.949 килограма хероин. Дрогата е била разпределена в 35 пакета от по около 500 грама, облепени с кафяво тиксо и поставени в личния багаж на шофьора и на различни места в кабината.
Случаят е от понеделник, но бе огласен от митницата едва вчера заради разработка на ДАНС за замесени българи в наркоканала от Турция за Западна Европа.
В понеделник в 11 часа турският камион със зеленчуци е спрял на изхода на Дунав мост. Митнически служител е направил проверка в кабината, при която в небрежно захвърлена от водача чанта на леглото зад седалките са открити 11 пакета с кафеникаво вещество.
Камионът веднага е пренасочен за сканиране на рентгена, но неизвестно защо друго количество дрога не е открито. Затова возилото е вкарано в специализираното хале на митницата за щателна проверка. Тогава в различни кухини в кабината са намерени още 22 пакета със същото вещество, а в хладилника на шофьора са открити други два пакета.
При проведения полеви наркотест веществото е реагирало на хероин с честота над 90%. По предварителни данни стойността на заловената дрога е 1 600 000 лева, уточни вчера пресцентърът на митницата.
Камионът е влязъл в страната през Капитан Андреево в неделя в 16.50 часа, а се е явил на Дунав мост на следващия ден в 11 часа. Това забавяне в страната от 18.5 часа е озадачило работещите по случая и те проверили мобилния телефон на шофьора. Тогава е станало ясно, че след като е влязъл в страната, той е имал повикване от български номер. Случаят е предаден на ДАНС за пълна проверка дали в канала са замесени българи, тъй като не се изключва вероятността пакети от хладилника да са оставени на местни наркопласьори. По данни на полицаи, които работят по наркоразпространението, 1 кг хероин с такава честота може да захрани зависими от дрога в един среден град в страната за около 6 месеца. Дали и колко кила обаче са оставени в България, тепърва ще издирват следствието и ДАНС. Намерените 35 пакета на три различни места явно са били предназначени за пласьори в Австрия, Германия и Франция, откъдето ще мине камионът, смятат запознати с далаверата.
Водачът е задържан първоначално за 24 часа с разпореждане на Гранична полиция. Във вторник арестът му е удължен за 72 часа от прокуратурата. Днес Окръжният съд ще гледа мярката му за постоянно задържане до изясняване на всички загадки по случая. Камионът е освободен и друг шофьор на фирмата от Турция е откарал зеленчуците до получателите им.