В първия ден на март маестро Йордан Камджалов заедно с оркестъра на Русенската опера ще поднесе на публиката концерт, с който се отбелязва 90-ата годишнина от рождението на големия български композитор и диригент Васил Казанджиев. 
В програмата ще прозвучи творбата на Казанджиев „Виртуозни движения“, на която Камджалов направи световна премиера през месец май миналата година в препълнената с ценители зала „България“. Така ще отбележим в Русе юбилея на моя учител, на когото дължа съдбата си на диригент, каза за „Утро“ Камджалов, като подчерта, че Васил Казанджиев е изключителна творческа личност с творчеството си и като количество, и като качество.
„Това е човек с трипосочен принос в историята на българската музика - и като композитор, и като диригент, и като учител, изживял е дълъг и труден живот, труден може би и поради неговата изключителност. И ние, неговите ученици, онаследяваме от него и това, което той е посадил дълбоко в нас - класиката, но също и авангарда и творческия дух, който поразява със своята сила и днес. Обидно е, че нашата нация често прахосва възможностите на такива личности, на такива диаманти“, добави Камджалов. 
Програмата на концерта е посветена на две 90-годишнини: деветте десетилетия на Васил Казанджиев и 90-ия сезон от световната премиера на Петата симфония на Шостакович, която също ще прозвучи на 1 март от 19 ч в зала „Филхармония“. 
„И двамата са свързани с Русе и аз се радвам, че русенските музиканти откликват вдъхновено на идеята за този концерт. Не мога да си представя да направя такава програма другаде, освен в Русе. Такъв огромен респект имам към колегите, към публиката, към културното пространство в този обичан от мен град. Пристигам с пълното разбиране, че идвам за един музикален подвиг, който може да се случи само с артисти, хора готови за подобно предизвикателство. За мен е чест да участвам в този проект!“, добави маестрото.