„Получавал съм много награди, но този акт наистина ме трогва. Приемам го като силен знак за уважение и признателност. Когато дойдох и станах асистент след завършване на университета, никога не съм си мислел, че мога да съм ректор. През годините така се развиха нещата, че стъпало по стъпало се стигна до тази позиция. С много хора свързах съдбата си и още в първите години, когато станах ректор, казвахме, че Русенският университет е кауза.“ Това каза акад. Христо Белоев, който вчера беше удостоен със званието Почетен ректор на Русенския университет с решение на Академичния съвет. Предложението на на инициативен комитет с широко участие.
Почетното звание е за огромния му принос в академичното развитие и просперитет на русенската Алма Матер и бе връчено от ректора проф. Пламен Кангалов на заседание на Академичния съвет.
Акад. Белоев е най-дългогодишният ректор в историята на Русенския университет с мандати от 2007 до 2016 и от 2018 до 2023 година. В момента е председател на Общото събрание. Освен това е председател и на Общинския съвет в Русе - пост, който заема за втори път.
В богатата си кариера новият почетен ректор е носител на множество академични, научни и граждански награди. Избран е за Доктор хонорис кауза на 18 университета. Носител е на орден „Св. Св. Кирил и Методий - първа степен“, на награда „Русе“ за цялостен принос в образованието и науката, на плакет от папа Бенедикт XVI и още много, десетки престижни отличия. Включен е в три енциклопедични издания. Почетен гражданин е на Русе, Разград, Павликени, Силистра и Видин.
„Времето, което прекарахме с вас, ме е научило на много. Надявам се, че всички заедно сме успели и сме направили университетът институция, с която се съобразяват не само в страната, но и в чужбина. Русенският университет е гарант за развитието на икономическия, социалния, културния и всякакъв живот в региона. Радвам се, че Русенският университет се вписва много силно в живота на всички структури в региона. Продължаваме да работим заедно, защото за нас университетът трябва да е кауза!“, каза в обръщението си към Академичния съвет първият почетен ректор в близо 79-годишната история на Русенския университет акад. Белоев.