Общинските съветници подкрепиха справедливото искане на жителите на Средна кула и Долапите проектът за канализация на двата квартала да не бъде отлаган, а в най-скоро време да получи финансиране. Това се случи след дълги дебати и почивка, по време на която внесената декларация от общинския съветник Людмил Радулов претърпя редакция и се превърна в обръщение.
В него съветниците настояват или да се търсят алтернативни източници на финансиране сега, или екоминистерството писмено да се ангажира с осигуряването на средства за русенския проект веднага, след като през октомври 2014 г. ОП „Околна среда“ бъде открита за новия програмен период.
Представителите на всички политически сили коментираха нуждата от спешна реализация на канализацията. Искрен Веселинов обаче предложи временна комисия от общински съветници да потърси чия е вината за забавения проект, да анализира грешните ходове, за да не се повтарят в бъдеще.
Нямам нищо против такава комисия, но съм против да търсим врага с партиен билет, каза в отговор кметът Пламен Стоилов и за пореден път обясни, че Общината няма вина за 5 пъти връщания и преработван проект. Той напомни, че проектът е стартирал още при предишната кметска управа и отбеляза, че единствено по тази програма пред бенефициентите са поставени куп пречки. Според Стоилов при оценката на предложенията по „Околна среда“ е имало субективизъм и затова той смята да сезира Европейската комисия. За него било необяснимо как така финансиране е получил проект на друг град, който от 1 април до края на годината ще трябва да изгради 20 км водопровод и канализация и пречиствателна станция, докато нашият е отрязан, макар да има всички шансове да се случи в срок, защото не предвижда пречиствателна станция.
Темата с канализацията на Средна кула и Долапите беше коментирана и от бившия зам.-кмет Александър Неделчев. В общи линии и той защити тезата, че Общината няма вина за многократното връщане на проекта. По въпроса за вината на екоминистерството обаче той и кметът се разминаха. Явно тук се намесиха политическите им пристрастия, защото Неделчев отбеляза, че още по времето на ГЕРБ липсата на финансов ресурс е била ясна, докато Стоилов заяви, че парите за Средна кула и Долапите се блокирани при управлението на БСП и ДПС.
Добре че тази полемика в крайна сметка бе загърбена в името на консенсуса и търсенето на полезно решение за хората, чиито къщи се цепят от безбройните септични ями.
Обръщението беше прието с пълно единодушие, така че сега топката остава в министерството. От тяхното решение ще зависи дали разбунтувалите се граждани ще преустановят протеста си, който започна на 1 март.