„Дунавски хали“ спира работа, а съществува сериозна вероятност да затвори и целият „Мега мол“, научи „Утро“. В супермаркета е обявена „тотална разпродажба на всички стоки“, половината му рафтове вече са празни, а на останалите се продават само дълготрайни продукти. Така молът скоро ще остане без магазин за хранителни стоки.
„Не само „Дунавски хали“, може би ще затворим целия „Мега мол“, призна вчера пред „Утро“ представителят на собствениците на търговския център Николай Дудев.
Той обясни, че молът изпитва сериозни затруднения, а негови клиенти са спрели плащанията, други ги бавели поради затруднения. „Нещата не са в добра светлина, може би ще минем и през варианта затваряне“, каза Дудев.
Както „Утро“ писа, през февруари Банка Пиреос С.А., клон Лондон, поиска да се обяви в несъстоятелност „Мега мол“. Русенският окръжен съд все още не е насрочил дата за делото, но дотогава назначи предварително за временен синдик Венцеслава Стефанова. Тя ще надзирава дейността на длъжника и ще дава предварително съгласие за сключване на нови сделки.
„Мега мол“ не потръгна още в началото, след като отвори полупразен с едва няколко работещи обекта. Вместо да се пълни с наематели, търговският център се изпразва. Някои от обитателите му като „Спорт депо“ и „Хиполенд“ предпочетоха успешно развиващия се „Мол Русе“. Вчера и дрогерията „ДМ“ бе затворена, според поставен на витрината надпис „за реконструкция до 17 април“. Преди няколко месеца веригата също отвори магазин в „Мол Русе“. Според Николай Дудев „ДМ“ има право по договор да не работи за ремонт по 1 месец в годината и в момента се възползва от него. Може би ситуацията обаче не е чак толкова трагична, тъй като на втория етаж в мола се готви за отваряне магазин за риболовни принадлежности. Свой офис в търговския център наскоро отвори и „Алианц“.
Към момента собственици на мола са три офшорни компании, регистрирани в Кипър, на Сейшелите и на Каймановите острови. Според последния подаден от „Мега Мол Русе“ финансов отчет - за 2011 г., дружеството има общи задължения за над 46 млн. лева, а активите му възлизат на 52,4 млн. лева.