Музеят на родопския карст в Чепеларе вече е част от 100-те национални туристически обекта в България, каза в интервю за БТА директорът Марин Господинов. Той посочи, че решението е взето на 20 февруари 2024 година на заседание на координационния съвет на НД „Опознай България - 100 национални туристически обекта”, което е проведено в Министерството на културата и под егидата на Български туристически съюз (БТС). 
„Кандидатствахме през 2021 г. заедно с Националната астрономическа обсерватория "Рожен", която също се намира на територията на община Чепеларе. Включването вече е факт и за нас това е чест, гордост и признание. Музеят е бил в списъка преди десетилетия и сега, 30 години по-късно, той отново е там, където заслужава да бъде“, каза Господинов.
Музеят е уникален по рода си и е единствен, който показва пещерната история в Югоизточна Европа. Преди четири години беше изцяло обновен – с нова дизайн и визия. И през всичките тези години посетителите се множат. За миналата година е посетен от близо 10 000 туристи.
"Музеят търпи постоянно развитие по отношение на експозиционен вид. Съхранява над 4500 фондови единици в няколко отдела  - археология, палеонтология, петрография, повърхностни и вторични карстови форми, биоспалеология“, допълни директорът. Артефактите са в резултат на дългогодишни проучвания на пещерите в Родопите. До момента спелеолозите са проучили над 600 пещери.
Най-интересните експонати, които привличат вниманието на посетителите са целият скелет на пещерна мечка и долна челюст на леопард, която, според Марин Господинов, е най-късно изчезнал вид по нашите земи.
През последните три години, при проучване на пещерно жилище "Чая", което се намира до Чепеларе, е обогатена музейната сбирка с нови експонати.
„2023-та оправда очакванията ни за доста интересни открития, които също ще бъдат експонирани в музея. В момента те са включени в изложбата "Българска археология", която е в Националния исторически музей. Това е изложба, която представя най-интересните открития за изминалата година и сме горди, че и ние също сме част от нея“, уточни директорът на музея. Най-интересното откритие за изминалата година е бронзова брадвичка, която е едва шестата, намерена на територията на Родопите.
В музеят в Чепеларе могат да се видят голямо количество полускъпоценни камъни, минерали, различни видове сталактити, сталагмити, риалити и прилепите, които винаги са интересни за посетителите.
„От археологична гледна точка в отдел "Археология" имаме артефакти от зараждането на съвременния човек до Средновековието. Така че, от всеки един етап на човешкото развитие, сме изложили намерените от нас следи в пещерите. Що се отнася до палеонтологията - имаме открити пещерна мечка, космат носорог, пещерен леопард, хиена, защото България е изглеждала като съвременните савани преди последния ледников период“, разказа Марин Господинов. В експозицията са представени и съвременните животни, които обитават пещерите -  гръбначни и безгръбначни.
Посетителите на Музеят на родопския карст се запознават и с процеса на образуване на пещерите, на тяхното формиране и на техният живот. „Поставили сме на преден план образователната цел. В музея идват ученици от училища в Смолянска област и от градове от вътрешността на страната“, каза още директорът Марин Господинов.