Да работиш в бюджетния сектор става все по-привлекателно в сравнение с частния, който всъщност изкарва доходите на всички в държавата. Според последните данни на регионалната статистика, през последното тримесечие на миналата година заплатите в обществения сектор скачат с 238 лева и достигат 2118 лв. бруто. Бизнесът е увеличил възнагражденията със скромните 60 лева до 1609 лева бруто или чисто 1248 лева след удръжките. Така разликата между заплатите в обществения и частния сектор достига 509 лева.
Новите лидери по заплати в областта са учителите. Средномесечното трудово възнаграждение през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сферата на образованието е 2498 лева. Остава надеждата, че по-добре платените учители ще учат по-добре децата и ще обърнат досегашната негативна тенденция в класациите за функционална грамотност.
Досегашните лидери по възнаграждения - заетите в производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, остават на второ място със средна заплата 2490 лв. На трето място са заетите в здравеопазването - 2197 лв. Най-ниско платени са в хотелиерството и ресторантьорството - 848 лева.