Русенският депутат Иван Белчев призова външния министър Мария Габриел да осъществи спешен контакт с румънските власти, за да се набележат конкретни стъпки, за да се реши проблемът с дискриминацията и неправомерното задържане на румънски камиони на буферния тир паркинг в Русе. Той настоява да се осигури бързо и ефективно решение, което да гарантира справедливо третиране на всички транспортни средства.
Съгласно информация от Националния съюз на автомобилните превозвачи в Румъния, камиони от северната ни съседка са задържани за дълги периоди. Оплакванията са, че новата система за виртуални опашки на ГКПП, въведена от частната фирма, стопанисваща изградения през миналата година тир паркинг, не дава прозрачност и едни тирове минават границата с предимство пред други. Паркинг таксите са три пъти по-ниски за български превозвачи отколкото за другите, а ДДС на такса паркинг за чужденци не се начислява, пише Белчев.
Едно от решенията според депутата е задължаване на всички заинтересовани страни да осигурят пълна прозрачност и публичност на данните за виртуалната опашка и системата за управление на граничния трафик, въведена от частната фирма. 
Както „Утро“ писа, румънските превозвачи се оплакват, че чакат по 72 часа, за да преминат границата. При липсата на спешни мерки за разрешаване на тази сериозна ситуация те искат отделяне на Румъния от България в процеса на присъединяване към Шенген. Публикация със сходно съдържание се появи и в един от най-големите и влиятелни румънски вестници „Адевърул“.