Финансовата грамотност, за разлика от правописната, компютърната, езиковата и други, не се преподава в училище, но има не по-малка роля в обществото и живота на хората. Освен че помага на човек да разпознава основни термини, които присъстват навсякъде в заобикалящия го свят, тази информираност му дава ценни знания за контрол на личните пари. От Кеш Кредит дават основни съвети и информация относно понятието, които всеки трябва да знае.

Защо и с какво е важна финансовата грамотност?

Няма точна дефиниция на това понятие, но може да се обобщи като съчетание от умения и знания в сферата на финансите, които подпомагат вземането на правилни решения. Касае както индивидуален, така и общ план.

Тя е важна за възпрепятстване на дългове, правилно разпределение на парите по направление, оползотворяване на приходите по възможно най-добър начин и оптимизиране на разходите.

Неинформираността води до вземане на грешни решения, склонност към участие във финансови измами, по-големи разходи от необходимото поради безразсъдно харчене, което може да доведе до натрупване на задължения.

Грамотността в областта на финансите може да помогне и при тегленето на кредит. Касае договаряне на възможно най-добри условия, пресмятане на лихвения процент, изчисляване на месечна вноска, подробности за обезпечаване и други важни термини и особености – научете повече от Cashcredit.bg.

Кои са основните аспекти от финансовата грамотност, които са важни?

Едни от най-важните аспекти, които всеки трябва да познава и владее, са:

1. Създаване на план за бюджета
Планирането на средствата е в основата на грамотността, защото помага за най-оптимално разпределение на активите. Има значение още за формиране на спестовни фондове и дори е основа за инвестиции в областта на борсовата търговия и сключване на сделки на валутния пазар. Имайки познания в областта, ще можете да предотвратите загуби, да се справите с финансовия стрес и да имате възможно най-добър контрол върху доходите.

2. Справяне с дълговете
Дори и при най-добрите планове за бюджета е възможно да настъпят непредвидени разходи, което да доведе до необходимост от допълнително финансиране. За да се справите със задълженията, трябва да имате възможно най-добра грамотност. Така ще можете да потърсите помощ от различни банкови и небанкови институции за кредитиране. При наличие на информираност от ваша страна, ще можете да се възползвате от добри условия, да направите разлика между фиксирана и променлива лихва, да проследите погасителния план, да се запознаете подробно с условията по договора и други.

3. Управление
Умението за работа с финансови инструменти може да ви помогне в ефективното управление на печалбите, спестяванията и инвестициите.

Информираността е много важна за правилното разпределение на доходите и справянето с дълговете.