„Окончателно разрушиха една от най-приказните къщи в Русе. Намира се на улица „Тодор Александров“. От десетилетия е необитаема и оставена на саморазрушение. На втората снимка се вижда, че през 2007 г. фасадата й все още съществува“, написа в края на миналата седмица в профила си във фейсбук отец Стефан Стефанов.
Ето какво написа още председателят на храма „Свети Николай“ и постът му предизвика множество коментари:
„Къщата е била собственост на Панайот Попов - съдружник в Кожената фабрика „Пенков и Попов“, председател на Търговската камара-Русе и член на УС на ЗД „България“, кмет на Русе през 1893-1894 г. Проектът е на инж. Тодор Тонев. Панайот Попов умира през 1910 г. и къщата е купена от Трифон Кънчев, а от 1923 г. е продадена на Карник Мазлъмян, съсобственик на копринената фабрика „Мазлъмян и Гурбетян“. По-късно е било предвидено да се предостави на завод „Г. Димитров“ и след реставрирането й да се използва за срещи и гости, но този проект не се осъществява. Правени са опити за присвояване на прекрасния парцел, но и това не се осъществява, тъй като къщата е картотекирана като паметник на културата и, който го купи трябва да я възстанови в първоначалния й вид.
Сега, след нейното пълно саморазрушаване, може би вече е отписана като архитектурен паметник и върху терена на тихата улица в идеалния център спокойно може да се построи поредната безлична сграда, каквато е съседната. От приказната къща засега все още стои част от красивата метална ограда, която се вижда на снимката, която направих днес“.