Изложба на студенти от ателиетата по „Керамика“ на Нов български университет (НБУ) ще бъде представена в галерия „Сердика“. Експозицията е озаглавена Claypunk и може да бъде разгледана от 13 февруари до 9 март, съобщават организаторите.
В изложбата ще бъдат представени пластики от есенния семестър на 2023/2024 г. на студенти от бакалавърска програма „Визуални изкуства“ с модул „Керамика и порцелан. Дигитални форми“, както и на магистри от програма „Керамика и порцелан. Съвременни и дигитални форми“. Ръководители на проекта са проф. д-р Моника Попова, ас. д-р Виолета Заранкова и преподавателката Алина Папазова.
Заглавието Claypunk носи препратка към калифорнийското „фънк“ арт движение на 60-те и 70-те години на XX в., в което различни художници и художествени кръгове  се противопоставят на безпредметността в абстрактния експресионизъм.
„В областта на керамиката се появяват художествени произведения, които си позволяват да излязат от границите на приложното изкуство и занаята и по един абсурден и хумористичен начин коментират социално-политически и актуални за тогавашното общество теми. Визията на творбите им е в синхрон както със значението на думата funky (“неприятна миризма“), така и експерименталния дух и ритъм на фънк музиката“, отбелязват те. Организаторите на изложбата казват, че поставени в абсолютния underground на художествената арт сцена, студентите на ателие „Керамика“ на НБУ работят против наложените стандарти за „академично“, действайки експериментално, наивистично, често с груби и сурови текстури и визия. „Това се дължи на цялостната пънкарска енергия на утвърждаване на лична свобода по време на работния процес в ателието, както и на човешка и творческа необходимост от изваждане на дълбоко потиснат детски свят“, допълват те.
/ВСР