Металните предпазни огради, монтирани от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ покрай участъци от жп линията в Русе, където има нерегламентирано пресичане, са многократно компрометирани от граждани, което впоследствие налага тяхното възстановяване за сметка на компанията. Това обяснява министърът на транспорта Георги Гвоздейков на русенския депутат Иван Белчев, който се интересува дали не са допуснати нередности в обезопасяването на участъка от жп линията в района на новоизградените перони на спирка „Товарна гара Русе“ до университета.
Според медийни публикации тази ограда е с много ниско качество, но на висока цена и на някои места целостта й вече е нарушена, въпреки че обектът бе завършен преди броени месеци. Затова Белчев повдига въпроса за ефективността на изразходваните средства. Оградата завършва малко след края на перона, което оставя значителна част от линията необезопасена.
Новите перони на Товарна гара са изградени от фирма „Реал Трейдинг“ ЕООД, която е спечелила обществената поръчка с ценово предложение малко под 695 хил. лева. Според условията на поръчката тя е трябвало да изгради ограда, която обхваща пероните и участък от 50 метра извън тях. И това е всичко, което тя е трябвало да направи. На всички места, където са констатирани нерегламентирани пресичания от пешеходци, са поставени табели с надпис „Не преминавай. Опасно за живота“. В отделни опасни участъци се монтират и метални предпазни огради, които са многократно компрометирани от граждани, обяснява Гвоздейков.
Министърът най-вероятно е прав, тъй като най-преките пътеки през релсите продължават да се ползват, на табелите никой не обръща внимание, а в телените заграждения се правят дупки, които трябва постоянно да се кърпят. На мнозина русенци не им се обикаля с още няколко стотин метра до регламентираните подлези. И поставянето на някакви непреодолими и нерушими метални заграждения покрай релсите освен че би било много скъпо, вероятно би ядосало повече хора отколкото би направило доволни. А новите перони на Товарна гара изглеждат много по-добре, макар че недостатъци в изпълнението винаги могат да се намерят.