Директорът на Спортното училище в Русе Евгени Недев лансира преди време любопитна идея, каквато е прецедент за България. Ето, че дойде време да я сподели публично чрез вестник „Утро“.

- Г-н Недев, имаме известна представа за какво става става дума, но разкажете в конкретика.
- Ще започна оттам, че бях свидетел през годините как възпитаници на нашето училище трудно намираха мястото си след дипломирането си. Говоря за тези момчета и момичета, които слагаха край на състезателната си дейност и не продължаваха образованието си във висши учебни заведения. Така им се налагаше да работят каквото и да е. Просто се озоваваха в един друг свят, в който не се чувстваха достатъчно комфортно и на мястото си. Довчера си тренирал и печелил медали, а днес да разнасяш пици - не е най-добрата социализация. Не че има срамна работа - напротив. Твърдя, че обществото можеше и може да използва дипломиралите се наши кадри на далеч по-приемливи позиции.
- Например?
- Например като попълнения в полицията, армията, пожарната. Това са здрави, физически и интелектуално подготвени хора. Като гледам някои униформени по улиците - без да обиждам когото и да било - тези институции имат нужда от преливане на свежа кръв.
- Говорили ли сте с някого за тази идея?
- Да, имах специална среща с кмета Пенчо Милков. След разговор по темата получих пълна подкрепа от него и обещание за съдействие. Ще се опитаме още с идния випуск да селектираме младежи и девойки, които, убеден съм, ще са много полезни като полицаи, пожарникари или войници. Разбира се, не всички ще тръгнат в тази посока, но тези, които прояват интерес, заслужават да получат шанс за реализиране на способностите им.